petang nie meh kita makan apam balik pulak..kan hari tu akak kta nak buat apam balik..tapi asyik ade kepala hitam kat sebok akak tu jadi akak kansel nak buat apam balik nie..tapi akak buat bingka jagung..tapi hari nie akak buat apam balik..ngeh ngeh ngeh cepat cepat buat bab takut kena belasah lagi jagung nya..sedap lak makan time ujan ujan gini..laju jer makan..nak nak jagung yg banyak tuuuu..akak buh banyak banyak maklum laa buat sendiri..kalau beli tak de banyak pun boleh kira jari jagung nye...resipi nie akak lupa lak kat mana akak amek..sebaba dah ade dalam buku masakan akak..himpunan resipi.jadi kepada empunya resipi terimakasih share resipi...akak salin semula nie..
bahan bahan:
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan gula
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh baking powder
- 1 biji telur
- 1 1/2 cawan air(bubuh susu pekat sikit)
- pewarna kuning
- sedikit mentega untuk mengoles
Bahan tabur.
- kacang tanah disangai dan kisar kasar kasar,
- jagung manis
- gula
cara cara:
- mesinkan gula dan telur hingga kembang.
- masukkan soda,baking powder,air dan pewarna,kacau lagi hungga sebati
- masukkan tepung.kacau lagi.
- rehatkan adunan 30 minit.
- panaskan kuali non stick,oleskan dengan mentega,masukkan sesenduk setengah adunan.biarkan kembang dan taburkan bahan tabur.tutup kuali sekejap.
- agak agak kuih ni dah tak melekat kat tepi kuali,lipatkan dua dan boleh laa diangkat.
- siap untuk dimakan.
kak as, ada lg ke apam balik tu??lamanya tak mkn apam balik.ms hubby ada, dia rajin lah beli.
ReplyDeletebaru mlm tadi mkn apam balik...versi pasar malam!
ReplyDeletekakasma pun dah tukar rumah baru ya...cantik!!!