lauk nie agak pelik sikit namanya.akak pun tak tau nak buh aper tuk menu nie.sebab masa akak masak memang akak men bubuh aper yang teragak..anak akak tanya aper nama lauk nie.nak kata kari tak rasa kari..nak kata rendang memang terasa kerendangan nyer.cuma pelik kata anak akak mana ade rendang bubuh daun karikan..tapi bila akak hidangkan Hb akak cukup suka.eee..kalau suka maknanye sedap laa tuh..
akak bagi resipi ni ikut cam akak campak masa masak yer.jadi kalau nak buat kena adjust laa.tupun kalau ade yang nak cuba buat..lauk ni kalau nak lagi sedap kena bg pekat lagi sket.akak tak buat pekat sebab anak anak suka yang camgini.kalau lagi pekat lagi hitam kuahnye..
bahan2nya: >>>1/2 ekor ayam potong kecil,bersihkan dan ketepikan.Bawang besar sebiji,bawang merah 5 biji,bawang putih 3 biji,halia seinci,lengkuas,serai sebtg,kisar halus bersama dengan sedikit lada kering(rebus dulu),dalam pengisar tadi masukkan sekali sesudu kecil serbuk ketumbar,sesudu kecil jintan kasar dan halus.kisar lagi.sedikit daun kari,3 sudu besar kerisik,sesudu kecil lada hitam,semangkuk santan pekat.garam dan perasa.rempah tumis jangan lupa..
caranya >>>>panaskan kuali,masukkan sedikit minyak tumis bahan kisar hingga terbit minyak.kemudian masukkan rempah tumis dan daun kari..kacau lagi..masukkan santan,garam,serbuk lada hitam,kerisek dan perasa..akhir sekali masukkan ayam..tambhkan sedikit air dan biar kuah mendidih dan memekat....siap untuk dihidang...
amboiiiii sedapppnye...dala lapa nihhhh
ReplyDeletelaa cian nyer..meh meh masuk..hulur mangkuk yer..kang ade owang kempunan nnti syusyahh...
ReplyDelete