lama tul akak tak buat kuih kaswi.anak akak suka makan kuih ni.selalu ada permintaan.semalam akak buat satu adunan untuk makan petang.siap kukus adek ipar akak datang.kami berborak sambil makan..tengok dia makan bertambah tambah.sedap kot!!! hehehe perasan sendiri.akak bancuh ikut suka ati akak jer..agak agak tak pekat adunan tu boleh laa dikukus..
|
akak bancuh adunan nie dalam blender ajer.bahan bahan tuk buat kaswi ni:2 cawan tepung beras,2sudu besar tepung ubi,3 sudu besar tepung gandum,2 sudu besar gula,secubit kapur,dan air gula merah(masak seketul gula merah bersama secawan air-sejukkan baru masukkan kedalam campuran tepung.)Blend semua tepung dan air gula.kalau adunan bater ni agak pekat tambahkan air.bater nie mestilah bila kita jatuhkan dia mencair.panaskan kukusan,bubuh sedikit minyak dalam bekas dan masukkan bater tadi.kukus 20 minit.kuih ini agak lembik semasa panas tapi akan mengeras bila telah benar benar sejuk..makan dengan kelapa parut yang telah digaulkan dgn sedikit garam... |
salam kak as. good morning!!! kita pun suka kaswi. lum pernah buat sbb main beli aje.hihi
ReplyDeleteain,pagi..buat ler ain senang jer..main agak2,kukus..siap makan..hihihi
ReplyDeletesalam kak...umar duk buat apa tu..kita pun xprnah buat lgi kuih ni..acuan dah adeee..hihi..
ReplyDeleteSedapnya, sila tambah satu lagi jenis makanan dalam menu untuk kami datang serbu..haha...
ReplyDeleteSalam kak...
ReplyDeletenak sikit kaswi...nak buat tak de kapur huhuuu
maz,dah boleh buat dah tu..tggl merajinkan diri laa kan..nnti akak dtg makan kat umah maz pulak..umar sekarang ni dh pandai nak berborak tau..seronok pulak
ReplyDeletefida,
ReplyDeleteiye ker..apa tu fida bgtai ajer jangan malu2..kalau boleh dibuat akak buat..bila nak serbu..jgn men serbu jer,kang makan biskut kedai ajer kang...
Ena,kesian nyer..tulaa kan kalau ade kan senang mesti boleh buat...tak per makan kat sini jer laa yea
ReplyDelete