Wednesday, May 6, 2009

Asam pedas Sardin

Akak masak lauk nih malam tadi.dalam gantung gantung periuk kena gak masak.anak anak nak makan nasi berlauk.takkan nak makan nasi goreng sampai kemalam.kejam nyer mak dier kan.jadi akak pk lauk ni the very senang dan berkuah.2 dalam satu...
untuk asam pedas nih:
bahan bahan;
  • 2 tin kecil sardin(akak suka tin kecil ikan nyer banyak dan kecik2)
  • pes lada(lada kering+bawang merah+bawang putih-yg siap diblend)
  • halia tumbuk
  • serai sebatang ketuk
  • bendi dan tomato bulat
  • 1 sudu besar tomato sos
  • daun kesum
  • garam dan perasa(optional)
  • minyak
cara caranye
  1. panaskan minyak,tumis halia dan masukkan pes lada hingga terbit minyak
  2. masukkan air,serai,bendi dan tomato sos.biar mendidih sebentar
  3. masukkan ikan sadin,garam dan perasa dan daun kesum..biar masak.
  4. bila dah mendidih,matikan api siap untuk dihidang...
  5. akak tak letak asam sebab dah masam ngan sos tomato..

4 comments:

  1. gitulah ibu mithali...apa saje yg dikehendaki anak2 dibuatkan...eheheeee

    ReplyDelete
  2. Fiza,
    ibu mithali yg banyak tali nih...masak yg ringkas ringkas jer...nama pun anak anak mak masak belasah jer uhuhuhu

    ReplyDelete
  3. lauk2 simple2 nih mmg ssedap okeh... tge pggn nasik owwhhhhhh

    ReplyDelete
  4. afiq,
    mmg simple jer,afiq bab senang...suker lauk camni ker...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails