1/2 kg daging (potong, rebus, simpan air rebusan)
6 ulas bwg putih/1 inci halia (blend)
2 sudu besar kicap pekat (maggi)
2 sudu besar sos tomato*
2 sudu besar sos cili*
2 paket serbuk kari daging babas (1 1/2pn boleh)*
* gaulkan bersama
1 labu bawang besar mayang,
1 ulas bawang putih mayang,
kulit kayu manis, bunga lawang
daun kari
1. tumiskan bawang besar, k.kayu manis, dan bunga lawang. daun kari
2. masukkan bwg putih dan halia..
3. masukkan campuran rempah
4. masukkan daging dan airnya.
5. masukkan garam, perasa masak hingga pekat..
sesuai makan ngan nasi atau roti.
Thursday, May 14, 2009
Daging Kandar
Lauk tengahari ni akak masak special sikit.bab resipi ni pemberian kawan blogger akak Nik.tengok resipi memang mudah.akak minta kawan akak tolong belikan daging batang pinang tadi pagi.sambil adun coklat muffin tadi akak sediakan bahan untuk buat daging ni.eeee..dah jadi makan sedap..akak bg 5 star.makan ngan nasi panas sedap sangat.masa post ni anak akak dah belasah dulu lauk nih.dia mmg gemar ngan daging..dia kata sedap laa mak!hari ni masak sekali lemak putih kobis dan sambal kering kegemaran hb akak..tapi akak tak tau nak bg ape nama resipi nih..Buat Nik terimakasih atas pemberian resipi nih...
Label:
daging
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
menarik ni...kalau ganti kambing pun blh kot kan?
ReplyDeletecubalah suzi,rasa akak lagi sedap gak nyer kalau guna daging kambing..anak akak suker.dia kate sedap.akak tau kat ostrolia mmg bnyk kambing nih..nnti dah masak bgtau yea...
ReplyDeletesalam kak.. waa dah luluslar dah kak,terperanjat gak td tgk akak da masak resipi tu..kira menjadi lar tu kak..
ReplyDeleteKari daging nasi kandar
Nik,akak ade lar antar resipi ni ke Myresipi.maaf laa tak dan bagitau.takpe ye..saje nak share ngan geng geng yang lain.ramai yang minat nak buat tuh nik...suker nye kan alhamdulilah len kali boleh buat lagi
ReplyDeletepehhh masakan tgk pon dh sedap kalo dpt mkn lg la sedap...erkkk
ReplyDelete