Thursday, May 14, 2009

Chocolate Custard Muffin

pagi nih akak try buat coklat kastad muffin.tak pernah lak buat muffin nih..tak kira ler perasa ape.saje nak mencuba..alhamdulilah menjadi..cuma kurang naik cam gunung.takper percubaan pertama tak kisah ler hape nak jadikan..kalau kecundang cuba lagi..untuk resipi nih akak c/p dari umah dak Hana jer laa yea..temakacih dek..juga cikwan taipei yg punye resipi nih..

Bahan A
110ml air
1 1/2 sudubesar serbok koko
50gm gula merah (firmly pack)
25gm tepong jagung

Bahan B
35gm butter
35ml minyak jagung/sayuran
1 sudukecil esen vanila
65gm dark chocolate
1 biji telor
50gm gula
75gm tepong serbaguna*
1 1/2 sudukecil baking powder*ayak sekali

Cara-cara
  1. Panaskan oven pada 180'c dan sediakan acuan muffin 6 lubang. Satukan bahan A dan panaskan diatas api perlahan hingga adunan licin, setelah itu tutupkan api (adunan akan menjadi seperti paste). Masukkan butter dan dark chocolate, kacau hingga adunan mencair dan bersatu kemudian masukkan minyak, gula, telor dan esen vanila. Pukul dengan mixer hingga sebati. Masukkan pula tepong dan sebatikan dengan spatula sekadar bersatu.
  2. Sudukan kedalam muffin cup dan bakar selama 20-25minit/hingga masak mengikut oven masing2. Angkat dan sejukkan diredai.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails