Tuesday, January 31, 2012

NASI MINYAK N THE GANG


 Inilah hidangan untuk menzipkan mulut anak2 kat rumah sempena cuti kelmarin.kebetulan ada adek ipar datang bertandang,jadi kira cantik laa kan.tapi yang kelakarnya akak tak amek gambar cantik cantik.malu dengan adek ipar.yelah kan diarang tak tau akak ada blog nih..jadi jangan terkejut semua piuk kuali bagai kuar yoo.
 nak resipi untuk dalca nie,,,semua orang pandai buatkan...
 ni pencuk lagi senang akak hiriskan nenas,timun,bawang merah kecil,lada merah dan hijau.gaul rata masukkan sedikit garam dan gula.perahakn limau kaasturi...siap

Ayam masak merah nie dah ada resipinya,cuma akak tambahkan daun pandan masa menumis..bau wangi dan ada kelainan pada rasanya,
Nasi minyak ni pueh cari resipi yang sesuai,akhirnya jumpa kat rumah Hana.resipi dari mr.dayat.Hana kata sedap,jadi akak pun ikut aje laa resipi nih.memang betul...cubalah pada sape yang nak masak nasi nih bila bila nanti.


Bahan-bahan
  • 4 cwn beras basmathi
  • 6 cwn air(ikut jenis beras)
  • 1-2 biji bwg besar (hiris)
  • 2" halia (hiris)
  • 3-4 biji bwg putih (hiris/tumbuk)
  • 1 cwn susu cair
  • sedikit minyak sapi utk menumis
  • sedikit garam
  • sedikit rempah tumis
  • sedikit pewarna kuning
  • 2 helai daun pandan
  • sedikit kismis kuning dan gajus sebagai hiasan
Cara-cara
  1. mula-mula didihkan air.sambil tu,basuh beras dan toskan
  2. dalam periuk lain, tumiskan rempah tumis,bawang besar,bwg putih dan halia sampai naik bau
  3. masukkan bahan yg ditumis (dgn minyak skali) kedalam air yg dididih.kemudian masukkan beras ,garam dan daun pandan.
  4. bila nasi kering dan hampir masak, masukkan pula susu cair.biar sampai masak
  5. bila nasi dah masak, titiskan pewarna kuning ke 3-4 bhgn.kemudian gaulkan perlahan.
  6. masukkan kismis dan gajus sebagai hiasan. -

21 comments:

  1. kak, kalau ramai yang nak makan, memang berbaloi buat nasi minyak ni, tapi saya memang tak pass lagi, mesti x jadi tang nasinya... :)

    Psssttt : gambar darurat yo... tak kisah la kak...

    ReplyDelete
  2. Sama la kita pun Kak... kdg nak snap2 gambo segan.. tp ipar duai mmg tau pun MM ada blog, MIL pun tau.. malah sometimes MIL yg beri kerjasama masa aktiviti "shooting2".. waa sporting kan Mak Mentua I.. kekeke..

    ReplyDelete
  3. kak asma....
    hmmmm....memang sangat menyelerakan tengok set nasi minyak akak tu...
    rasa macam nak makan kenduri jerk tau..

    ReplyDelete
  4. MM,
    waaa memang untung badan tuh,MIL baik gitu..kira nya ada resipi tak???hehehe kongsi sikit.

    ReplyDelete
  5. Mas,
    memang masa makan macam kenduri,cuma tak baca doa ajer..kalau mas dekat ritu boleh ajak sekalikan..

    ReplyDelete
  6. asma..boleh cuba nasi minyak ni..akaka jarang buat nasi minyak..selalunya nasi beriani je..

    ReplyDelete
  7. Mak aii..melelh air liur tenguk dalca ni....nak jamah jauh pula tu....ini memang favourite....bolehlah cuti maulidur rasul masak ni

    ReplyDelete
  8. kakkasmaaaaaa..nk tumpang mamam nasiminyak gaaaakk!!!dapnyer...

    ReplyDelete
  9. KAK ASMA - resepi dr MIL ada...bubur lambuk, tart nenas, resepi jawa... Klik je kat label RECIPE blog MM tu.

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum Kak Asma, msk apa utk minum ptg tadi? Alamak, terliur sudah bila tengok set nasi minyak kat sini,semua complete. Ni kalau anak2 saya mmg x reti jemu mkn walaupun emaknya selalu jugak kena masak bila ada tempahan. Ayam msk merah tu mmg nampak sgt menyelerakan, pun anak2 tak reti jemu mkn ayam ni..Mmg betul sgt2 tu, masakan yg boleh zip kan mulut depa..hehehe.. :))

    ReplyDelete
  11. errr...saya tak pandai buat dalca..hehehe

    :-D

    ReplyDelete
  12. Aslmkum k.Asma...tahniah blog muncul di tv, makin bertambah pengunjung...jadi semangat buat K.Asma terus berblog.
    nasi minyak n the gang...lengkap..nampakpun sedap...hidangan zip mulut anak2..hi..hi..
    re; k.Asma kat Cairo buah strawberry kat tepi2 jl jual buah pun ada...dah mcm org jual buah tempatan kat tempat kita.

    ReplyDelete
  13. Kak Erna,
    cubalaa kak yang nih mmg simple dan sedap..asma pun first time buat..alhamdulilah jadi lak...

    ReplyDelete
  14. Kak Paty,
    buat kak jangan tak buat..heheehe cuti2 nnti boleh makan ngan nasi ke roti canai ke kan kak

    ReplyDelete
  15. Ina,
    soweiii dah habis..lambat naa datang..len kali ajer laa akak ajak makan yer...miahahaaa

    ReplyDelete
  16. MM,
    tq dear,nnti akak gi amek yer...

    ReplyDelete
  17. Azlina,
    ptg dan kepagi dah kan...dah penuh peyut dah nie...hehehehe zip Na cam akak mulut anak2 tu..tu laa untung selalu dapat tempahan kan...

    ReplyDelete
  18. Cheqna,
    laa nak resipi ker..hehehhe meh dtg umah berguru dengan piuk belanga nak..baru syokkan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. datang rumah terus makan je..hehe :-)

      Delete
  19. Waalaikumsalam Ziela,
    hehehhe tu jer cara nak bg anak anak jangan tanya mak masak lauk aper rinikan..senang..
    maceh yer..alahai tak de apa sangat pun.rumah akak macam nie jea..yg sudi dtg tu alhamdulilahkan..hihihihi.
    tu arr tengok stoberi tu geram aje

    ReplyDelete
  20. amboi kak.. kuar dah semua piuk belanga tu.. tak pe la.. realitinya mcm tu kan.. bila dah rramai meriah jer mkn.. seronok kan.. insyaallah hujung minggu ni sy ke k pilah lagi.. rindu kt abg la.. hihihi..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails