Meh kita tengok kek yang akak buat,,,ermmmm cantik tak tu..hah amek ko segala warna masuk.selagi ada bentuk buat..nak bagi perabis buttercream yang dibuat..akak buat sponge cake nie saja suka2..nak makan sebab senang ajer nak buat.resipi nie adek akak bagi.dia belajar kat pertanian ayer hitam.kalau nak tau rasa nyer cuba laa.memang ada rasa cam kat kedai..hihihihi
Yang penting disini akak nak bagitau,buat ikut sukat betul2,butter cairkan dan sejukkan awal awal.jangan masa tu ank buat masa tu laa sibuk gi panaskan..kalau idak tak jadi..cam bantat gitu.sebab ni kali ketiga akak buat..baru mnepati piawaian ras tekak akak dan semua tukang rasa.makan tak hingat samapai lupa nak snap bila dah dipotong..
resipi Sponge cake
source dari rumah tere kakasma
Bahan2:
- 200gm tepung gandum{akak tambahkan sesudu susu tepung}
- 6gm baking powder
- 200gm gula castor{180gm aje}
- 256 gm telur{3 biji gred A}
- 20gm ovellete
- 100gm mentega{cairkan dulu baru timbang}
- 80gm air sejuk
- 1sudu teh esen vanila
- Tepung diayak bersama dengan baking powder
- Masukkan telor,gula,ovellete dan esen vanila dalam mixer,pukul dalam kelajuan tinggi selama 3 minit.
- Masukkan air dan pukul lagi 20 minit.
- Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis dan aduan sebati
- akhir sekali masukkan butter cair gaul rata.
- Gris loyang 8x8 ,alas dengan kertas kuih masukkan aduan dan bakar 45 minit suhu 180 darjah.
- bila telah masak sejukkan diatas redai..potong dua..sapukan dengan buttercream atau jem yang disukai,
- hias cam akak ...kalau mau
pandai akak buat bunga rose, saya tak pass lagi, pakai bunga rose yang beli tu jer...hehe...tp daun saya paip sendiri ler...
ReplyDeletekak maaa miss u heeheeh wah rajin akak menghapdet main sikit vit R akak tu
ReplyDeletekak asma... saya dtg ni kak bawak semangkuk kari ayam. jenguk2 rendang kakasma dah siap ke belum. haha..
ReplyDeletewah lawa la kak kek warne warni tu. cantik je deconya. cume perlu disharpkan aje. aaa kritik jgn tak kritik, ala ala AF kan. yang tukang kritik ni lagi le tak pandai mendeco. hha.. satu lagi, saya dpt bayangkan akak membasuh bekas2 buterkrim tu. don't like. kikiki
Assalamualaikum..rajin kak Asma hias kek span ni. Cantik!!! Kalau rajin buat selalu deko2 kek ni nanti makin lama makin bertambah cantik jadinya. Teringat dulu2 1st time buat kek span tak menjadi, sekarang dah lulus.. :))
ReplyDeleteCK,
ReplyDeletetu cantik ker hehehe..kalau yang pro tengok digelakkan ajer tu..akak pun men buat ajer..selalu tengok kat youtube..mmg tul buat daun ajer senang kan...
Mimi,
ReplyDeleteme too miss u..hehehe meh akak tiupkan virus R tu..tak do apo nak buek laa mimi tu yg men men kat sini..
awak tu jgn lelama menyepi..tunjukkan bakat dan kekretipan ..asah jangan tak asah..
K.Ham,
ReplyDeleteeee malunye..kita tak pandai sangat..tu men hentam aje labu gitu..tapi seronok ler men men ngan buttercream..hodoh belakang kira..jadi gitu terasa seronok.miahahahaha
Zah,
ReplyDeletemeh masuk,semangkuk pun dah cukup tu..akak dah siapkan rendang tu..tggl nak tayang ajer..
tultul..pat nak basuh wallla masaalah..tapi akak masak air panas siram semua kat barang2 tu..senang ajer..kira okay laa gak..ko jgn risau kalau buat gitu..cuba cara akak senang weiii
azlina,
ReplyDeleteowh gitu yer..akak kalau tengok pic tu cam tak caya lak boleh buat..hihihi tapi kalau orng tempah tak dan kot..buat malu ajer kan..tu arr mmg kena cuba selalu nnti boleh disharpkan lagi bak kata Izah tukan
As'sala Kak Asma
ReplyDeletecantik kak asma dah boleh buat berniaga tu. kalau ct dok melapis gitu2 okeylah kak, nak buat munga2 memang out lah..hahaha. Kek span ni memang sedap lembut sangat, tapi salah buat memang bantat sebab ct pernah sekali buat dia turun kak tak gebu..hihi
This is one awesome blog article. Much obliged. Deskgram is one of the most popular social media platforms available today. Using Deskgram you can upload photos for the whole world to see, document their daily lives, work, and travels and search through thousands of photos uploaded by users on any number of subjects.
ReplyDelete