source dari dari dapur kakasma
- setengah kilo daging,seelok nya guna daging batang pinang..basuh dn hiris nipis,ketepikn
- 1/.2 biji bawang besar hiris
- 3 biji bawang merah*
- 3 ulas awang putih*{ditumbuk lumat}
- sedikit halia-hiris halus
- 1 batang lada hijau
- 4/5 atang cili api
- sedikit serbuk lada puth
- kicap,sos tiram,sos cili
- daun bawang daun sop
- garam,gula dan sedikit air asam jawa
- panaskan sedikit minyak,tumiskan bawang besar ,bahan tumbuk dan halia hingga wangi,kemudian masukkan kicap dan kedua dua sos tadi.
- kacau rata dan tambahkan sedikit air.masukkan serbuk lada putih,lada hijau dan daging.masukkan garam,gula dan air asam jawa.
- perasakan dan biar daging empuk dan akhir sekali sebelum api dimatikan masukkan cili api dan daun sop juga daun bawang.
Salam Kak Asma..sedap ini..memang budak-budak suka..kadang-kadang suah ia kita nak try benda baru..belum apa2 dia orang dah rejct.. apa pun saya sudah buat rendang hitam hari tu..tunggu entrynya nanti..sodap
ReplyDeleteBila akak yg masak.. semuanya jd nampak sedap.
ReplyDeletenampak sedap lauk akak ni ..boleh masuk list lagi..
ReplyDeletekak kicap tu gunakan kicap manis ke kicap maisin?..
assalam kak, lauk daging msk hitam ni kalau mkn ngan nasi putih panasx2 sedap ni kak...maunya menambah nasi ni:)
ReplyDeleteAslmkum k.Asma.kalau daging masak kicap gini anak2 suka sbb tak pedas.
ReplyDeleteSalam kak..merayau dpur kak memlm ni trsu lapor tgk ada dging ni..msti sdp nga nsi pnas2kan....bak la spngan kak...laporrr..tghri tdi mkn pakcik pza hut je..
ReplyDeleteSalam K.Ham,
ReplyDeletelaa hai kita serve hidangan nie untuk semua,hihihi jemput laa cian dia bawa nasi..tak per nasi banyak kita makan panas panas sedap!!!!
Kak Paty,
ReplyDeletesodap yo kak rendang tu,kalau ikut org nogori buat rendang nie kena buh santan bebanyak..akak buat pulut kuning tak ..makan ngan tu lagi sedapkan kak!!!
MM,
ReplyDeletetak juga ada masa kelaut gak bak kata orang..hihihi..ikut moo laa MM kalau beria ia mcm sedap gitu..
Ayu,
ReplyDeleteakak guna kicap yang jenama habhal tu ajer..kat rumah kicap tu ajer yang jalan,Umar paling suka ngan kicap kalau tak de dia tanya cap cap...hehehe kira masa akak masak lauk nie dia dulu cari pinggan..
Nieza,
ReplyDeletebetul tuh..mmg sedap makan nasi panas panas..tak cukup sepinggan kan
Mamasya,
anak anak akak kata masak selalu bagus nie mak...hehehe jemu lak kita yang masak nantikan
Maz,sedap nyer makan pizza,lama tak makna pizza..jemputla amek sendiri lauk tu yer...
ReplyDeletemaz,
ReplyDeletesedap nyer makan pizza lama akak tak makan pizza,nak buat cis kena beli dulu hehehehe..jemput laa makan...
Salam kak.. sedap plak nampak daging akak ni malam2.. terima kasih ka atas semangat tu.. bagi ita akak pun boleh cuba selagi kitatak cuba kita tak tahu tau kak.. insyaAllah moga Allah beri kekuatan buat akak juga..:)
ReplyDeleteMasakan ni one of my favourite..baca je dah terasa2 kat dalam mulut..hehe..
ReplyDelete:-)
Boleh try ni.slalu daging goreng kunyit je 😂 tq sudi share resepi.
ReplyDeletehttp://ninafarhanawm.blogspot.my/?m=1