Friday, January 13, 2012

DAGING MASAK HITAM MANIS

 Lauk ini akak masak sebab ana2 tak mo makan lauk asam pedas tetel nun dibawah tu,kalau hidangkan lauk camgini laju ajer anak2 makan.kejap licin.nama resipi cam sedap kan.tapi tu hasil campak campak lagi.gitulaa kalau dah penat masak lauk lain tiba tiba request datang minta lauk lain.kena laa tunaikan permintaan....
Daging Masak hitam manis...
source dari dari dapur kakasma
  • setengah kilo daging,seelok nya guna daging batang pinang..basuh dn hiris nipis,ketepikn
  • 1/.2 biji bawang besar hiris
  • 3 biji bawang merah*
  • 3 ulas awang putih*{ditumbuk  lumat}
  • sedikit halia-hiris halus
  • 1 batang lada hijau
  • 4/5 atang cili api
  • sedikit serbuk lada puth
  • kicap,sos tiram,sos cili
  • daun bawang daun sop
  • garam,gula dan sedikit air asam jawa
caranya:
  1. panaskan sedikit minyak,tumiskan bawang besar ,bahan tumbuk dan halia hingga wangi,kemudian masukkan kicap dan kedua dua sos tadi.
  2. kacau rata dan tambahkan sedikit air.masukkan serbuk lada putih,lada hijau dan daging.masukkan garam,gula dan air asam jawa.
  3. perasakan dan biar daging empuk dan akhir sekali sebelum api dimatikan masukkan cili api dan daun sop juga daun bawang.

16 comments:

  1. As salam...kita datang nak ngendeng daging masak hitam tu sepiring...nasi kita masak sendiri...

    ReplyDelete
  2. Salam Kak Asma..sedap ini..memang budak-budak suka..kadang-kadang suah ia kita nak try benda baru..belum apa2 dia orang dah rejct.. apa pun saya sudah buat rendang hitam hari tu..tunggu entrynya nanti..sodap

    ReplyDelete
  3. Bila akak yg masak.. semuanya jd nampak sedap.

    ReplyDelete
  4. nampak sedap lauk akak ni ..boleh masuk list lagi..
    kak kicap tu gunakan kicap manis ke kicap maisin?..

    ReplyDelete
  5. assalam kak, lauk daging msk hitam ni kalau mkn ngan nasi putih panasx2 sedap ni kak...maunya menambah nasi ni:)

    ReplyDelete
  6. Aslmkum k.Asma.kalau daging masak kicap gini anak2 suka sbb tak pedas.

    ReplyDelete
  7. Salam kak..merayau dpur kak memlm ni trsu lapor tgk ada dging ni..msti sdp nga nsi pnas2kan....bak la spngan kak...laporrr..tghri tdi mkn pakcik pza hut je..

    ReplyDelete
  8. Salam K.Ham,
    laa hai kita serve hidangan nie untuk semua,hihihi jemput laa cian dia bawa nasi..tak per nasi banyak kita makan panas panas sedap!!!!

    ReplyDelete
  9. Kak Paty,
    sodap yo kak rendang tu,kalau ikut org nogori buat rendang nie kena buh santan bebanyak..akak buat pulut kuning tak ..makan ngan tu lagi sedapkan kak!!!

    ReplyDelete
  10. MM,
    tak juga ada masa kelaut gak bak kata orang..hihihi..ikut moo laa MM kalau beria ia mcm sedap gitu..

    ReplyDelete
  11. Ayu,
    akak guna kicap yang jenama habhal tu ajer..kat rumah kicap tu ajer yang jalan,Umar paling suka ngan kicap kalau tak de dia tanya cap cap...hehehe kira masa akak masak lauk nie dia dulu cari pinggan..

    ReplyDelete
  12. Nieza,
    betul tuh..mmg sedap makan nasi panas panas..tak cukup sepinggan kan

    Mamasya,
    anak anak akak kata masak selalu bagus nie mak...hehehe jemu lak kita yang masak nantikan

    ReplyDelete
  13. Maz,sedap nyer makan pizza,lama tak makna pizza..jemputla amek sendiri lauk tu yer...

    ReplyDelete
  14. maz,
    sedap nyer makan pizza lama akak tak makan pizza,nak buat cis kena beli dulu hehehehe..jemput laa makan...

    ReplyDelete
  15. Salam kak.. sedap plak nampak daging akak ni malam2.. terima kasih ka atas semangat tu.. bagi ita akak pun boleh cuba selagi kitatak cuba kita tak tahu tau kak.. insyaAllah moga Allah beri kekuatan buat akak juga..:)

    ReplyDelete
  16. Masakan ni one of my favourite..baca je dah terasa2 kat dalam mulut..hehe..

    :-)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails