Dah petang baru sempat nak letak lauk rendang akak kat sini..banyak kerja nak dibuat..sib baik Izah datang tanya..kalau idak sok kot baru dapat merasa rendang akak nie..tu laa kalau dah ada kerisek senang ajer nak buat
resipi rendang yang paling mudah nak dibuat..tak payah ditumis bagai..semua lebur ajer..tapi agak lama laa nak tunggu lauk nie kering..
sebab akak suka masak yang mudah mudah.>>>>
.bersihkan ayam,masukkan santan dari sebiji kelapa kedalam kuali..bahan bahan seperti bawang merah,bawang putih,halia 3btg serai ,lengkuas dikisar bersama dengan sedikit lada kering yang telah direndam dulu...masukkan sekali daun pandan,daun kunyit,daun limau purut,garam gula dan kerisek.biarkan sehingga kering..kalau nak pedas bubuh laa cili api sikit yer..akak bubuh juga rempah tumis empat sekawan tu..
sedapnya rendang ayam kak...nieza suka:)
ReplyDeleteAsma..sedap rendang asma tu..lagi la kerisek dah siapkan..akak kerisek biasanya beli je di pasar tani rembau.
ReplyDeletemalas beno akak ni ye asma..he he
ooo ni style masuk semua ni, tapi lama kan nak tunggu kering. tapi senang. kalau style indon, taruk santan pekat sampai jadi taik minyak, pastu baru masuk bahan2 rendang tu. aiseh terliur dah ni. ada nasi lemaks sedap ni
ReplyDeleteaslmkum kak.. tak smpt nk bcerita kisah ke k. pilah... alhamdullilah tak da masalah hari tu.. sy ikut jer guide yg akk beri.. tq kak.. tak blik raye ke.. hihihi
ReplyDeleteSaya baru buka blog sehari suntuk kerja...nampak aje rendang Kak Asma terus datang...ada lagi ke??? saya memang minat betul rendang kak asma..hari tu dah buat dah rendang hitaam tu...belum buat N3 lagi. Ini pun memang nampak terangkat juga
ReplyDeleteTapi ni mmg nak kena rajin kacau & tebalik2kan je kan Kak? Tak bleh main tinggal mcm rendang daging.. kalau tak nanti bawah dia tu hangus. Ke akak bubuh kuah dia byk2 then tinggal?
ReplyDeletesalam kak asma..lama x bersua d alam maya..akak sihat ke?umar mesti makin ligat 'membantu' di dapur skrg ek kak..hehe
ReplyDeleteLamanya dah x mkn rendang..baru td tersebut2 kat incik suami..tu yg dtg nengok rendang akak ni..bikin ngences laa kak...iskk2
Nieza,
ReplyDeletememang sedap tu ..ecececehhh perasan..akak kalau namanyer rendang tak kira laa apa bahan nyer semua sedapkan..tak cukup sepinggan nasi
Kak Erna,
ReplyDeletetu laa bila dah banyak kerisek jadi rajin pulak nak merendang..
samalaa kak time malas asma pun beli ajer kat rembau kerisek tu
Izah,
ReplyDeletemmg gitu style org indon masak kan,arwah abah akak camgitu ler..tak tumis pong,kena kacau bila santan dah start tggl sikit,kalau idak hangus bawah tu..kalau malas nak tunggu kecilkan ajer api..hehehe
Dzana,
ReplyDeleteeeee iye ker,akak risau juga samapi ke idak dak zana nie..kol tak berjawap,tapi bila dah tau gini senang hati,lagi2 nampak ada mapin semalam..hihihii
Kak Paty,
ReplyDeletemeh laa kak ada lagi tu,kita mmg bagi dia kering lagi sikit..makan serdak dia sedap...
MM,
ReplyDeletemmg betul,penat nak tunggu kering,kena kacau selalu,tapi berbaloiii gakkan..tupun terhangus sikit....kes melayan dak Umar ler tu
Hasue,
ReplyDeletemuah..muah..muah...akak sihat,umar lg ler..tgh banyak akal tuh....rendang ada tggl sikit,kalau nak antar aa dah habis kat jalan..jadi kena laa buat ..mmg namanya rendang selalu teringat ingat kan..
sopiring tak do ko tuk den?
ReplyDeleteAssalamualaikum kak...
ReplyDeleteSalam kenal Akhirnya jumpa juga rumah ters akak ni. Hari tu cuba resepi mee tomato yang kat myresepi tu. sedap. tq.
salam kak asma.. mmg senang main lebur je nih.. tun biasanya wat rendang setahun 2 sekali je, masa raya, hihi.. tu pun kdg2 tolong mama kacau2 dlm periuk je. hihi... suka mkn, tp x suka tunggu lambat nk keringkan kuah dia dlm periuk.
ReplyDeletesedapnya...
ReplyDeleteblog kak masuk tv la td...tahniaahhh...
jom melawat blog saya kak