Hb akak belikan ayam seekor.separuh akak masakkan kari ayam tu.yang lebih nya akak masak kan lauk ini.Senang aja nak buat...makan dengan bubur nasi tu sedap..ada kuah kari..bertambah tambah makan!
Ayam goreng cili api
resipi dari rumah teres kakasma
Bahan bahan
- Isi ayam
- 10 batang cili api
- 1 biji bawang besar
- 2 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- sedikit halia
- sedikit daun bawang dan sebiji limau kasturi
- garam dan secukup rasa
- Bersihkan ayam(seeloknya guna isi ayam) bubuh kunyit dan sedikit garam.gaul rata dan digoreng setengah masak.
- cili api,bawang merah dan putih juga halia tumbuk jangan halus sangat.
- Hiriskan sebiji bawang besar,panaskan minyak dan tumiskan bawang besar hingga layu,masukkan bahan yang ditumbuk.biarkan bahan hingga naik minyak.masukkan ayam,garam dan perasa.
- sebelum padamkan api taburkan daun bawang dan air limau kasturi.
- sedap dimakn dengan bubur yea
kalau saya buat ni sah saya sorang yang makan. sukeeee.. sedap ni ratah2 je pun
ReplyDeletesalam kak asma...mmg sedap kalau mkn ngan nasi panas ni, rasanya bertambah2 nasi tanpa sedar...hihihhihi
ReplyDeleteIzah,
ReplyDeletebetul tuh anak2 akak pun ratah gitu ajer..tak pedas sangat,,,tpi meleleh gak airmato kan
Liza,
ReplyDeleteemalam akak makan ngan ubur.pun sedap nyaamat..menambah tk sedar gak,,hihihi
Kak Asma kalau masak..sampai Ipoh baunya...saya berkejar ke mari nak minta sepinggan
ReplyDeletekak asma..
ReplyDeletemakan ngan nasi panass sedappppp tu..
tengah lapar ada plak resepi ayam goreng...
ReplyDeleteAs'salam Kak Asmah
ReplyDeletekemencer ni kak tengok ayam goreng cili padi, pinjam ayat Rohah ni kemencer macam terliur katanya..hihi
Mbak yu sedapnya kalau kena cili api tu cepat2 kena carik air nanti memeh air mata idung semua hehhehe
ReplyDeleteany food with cili saya selalu suka, dapat pulak bubur nasi yg mmg favourite saya..mujur dah kenyang ms baca ni..hehe
ReplyDelete:-)