Saturday, December 24, 2011

SWISS ROLL LAPIS

 lama tul teringin nak buat kek nie.akak takde acuan tuk buat swiss roll nie.masa gi beli barang dapur,akak nampak acuan  tuk buat kek nie.apa lagi akak amek satu.ada masa terajin nak buat.akak ada amek resipi kat cari.com.kat situ banyak resipi resipi menarik.ada yang akak kenal host host nyer.kat cari .com tu laa.akak ada nampak mamasya,kak noor masri,ada kak hanileza...kalau nak resipi yang  sedap sedap gilaa kesana yer
 Semalam akak merajinkan diri buat swiss roll nie.bila dah gulung kulit nyer jadi tk cantik,takper len kali boleh cuba buat lagi.resipi nie mmg sedap.akak buat sekali buttercreamnyer..yelah kalau ak buat tu biar buat betul betul baru menjadikan..
akak buat kek nie suka suka sebab meraikan kejayaan cemerlang Ati anak akak yang kedua dalam pmr.nak meraikan dengan yng lain belum lagi..kena tunggu budget kot.tapi okay laa kan buat camgini..lapis diswiss roll nie sepatutnya tebal dan cantik,tapi klau bukan pro yang buat dia jadi gini.adunan swiss roll nie kalau pandai boleh buat jadi benji roll..tu yang akak buat lapis sebab kurang adunan pada yang akak bagi perisa tu.akak buh perisa stoiberi yang warna pink dan keladi pada ungu,,,nak buat kena laa pandai adjust...

Resipi swiss roll{cari.com}
source rumah teres kakasma

bahan bahannya:
  • 6 biji telur
  • 4 kuning telur
  • 190 gm gula kastor
  • 100 gm tepung naik sendiri
  • 60 gm tepung jagung
  • 1 sudu besar ovellete
  • 1 sudu besar susu tepung{ni Akak tambah}
  • 30ml air sejuk
  • 125 gm mentega cair{ni akak adjust sendiri *kalau ikut resipi asal 60 gm}
  • 1 sudu kecil een vanila.
cara caranya:
  • campurkan kesemua bahan bahan kedalam pembancuh kecuali mentega cair.
  • pukul dengan kelajuan tinggi sehingga putih dan gebu.
  • masukkan mentega cair.kaup balik kan adunan ini hingga sebati,
  • asingkan sedkit adunan dan dibubuh pewarna dan perisa.{kena pandai adjust yer}
  • tangkan adunan putih kedalam acuan dan bakar pada suhu 190 darjah hingga masak.jangan risau masak dibakar adunan ini akak naik.dia akak turun sebaik aje sejuk.keluarkan dan biarkan sejuk.
  • untuk yang berwarna akak buat dalam satu loyang dan diletakkan bersebelahan.bakar seperti yang pertama.biarkan sejuk baru dilekatkan dengan buttercream.
  • bubuh buttercream keatas kek berwarna putih,tindihkan dengan kek yang berwarna.lekatakn satu antara lain dengan buttercream.
  • barulah boleh digulung..bautkan dengan plastik cling..sejukkan sebelum dipotong..
resipi buttercream:

  1.  120gm krimwell
  2. 60 gm buttercup
  3. 60gm shortening
  4. 1sudu teh vanila
  5. 100 gm gula ising
putar kesemua bahan kecuali gula hingga kembang.baru masukkan gula.putar lagi hingga benar2 gebu..siap untuk dispu..lebih simpan tuk buat kek yang lain pulak..... resipi buttercream nie akak punya sukatan.kalau rasa tak sesuai atau ada yang lain boleh yer..kalau nak ikut lagi suka ..


9 comments:

  1. amboi kak..lawa kemain kek gulung tu..sure sedap dengan cis..

    saya tak brani lagi nk wat kek cenggini, takat kek bodo2 tu lepas ler...hehe

    ReplyDelete
  2. Lawa nya swiss roll. Gebu pulak tu.

    ReplyDelete
  3. CK,
    laa akak nyer kek tu tertanggal lak kulitnyer..mmg sedap maa

    eee buat laa tak cuba tak tau..akak pun berani berani takut gak tuuuu..tapi menjadi gak lerr wlupun tak cute gitu

    ReplyDelete
  4. Nieda,
    terimakasih..akak tak pandai sangat tu nieda.agaknyer kalau yang pro lagi lawa yer..

    ReplyDelete
  5. Aslmkum k.Asma.
    Forum Cari.com ni tempat rujukan resepi yg pertama sekali sy rujuk sebelum ada blog sendiri...mmg mcm2 resepi dan tip ada di situ...best..
    tahniah buat anak k.Asma...Ati utk PMR nya...moga terus cemerlang. swissroll ni nampak lembut je...mmg sedap letak filing bc.

    ReplyDelete
  6. salam kakkk..waaa npak gebusssnyaa kek glung kak niii...cntik dan kemas je kak glungg...kak SELAMAT TAHUN BARU 2012...muahhh..

    ReplyDelete
  7. Assalam kak asma,
    sedapnya gebu je tgk kek roll akak..tringin jugek nak mencuna takut tak jadi roll je :)

    ReplyDelete
  8. Salam Kak..Tahniah buat Ati atas kejayaannya dalam PMR...

    Kek ni nampak moistttt dan mesti sedap niiii

    ReplyDelete
  9. Selamat tahun baru kak Asma sekeluarga. Semoga tahun baru membawa rahmat dan keberkatan buat kita semua insyaAllah.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails