Masa dah siap adek akak buat akak kata macam pernah nampak laa kawan blog angah buat.akak tanya mana adek akak tu amek resipi.dia kata biasa arrr tngok kat tenet...dan akak tau akak tengok kat rumah Dzana sebenarnya.tapi akak buat tak ler secantik kawan2 buat.pic pun ala kadar ajer.kalau masuk majalah takde orang nak beli tengok pic yang akak amek....
KEK LAPIS CHEESE PERSONA
resipi : Ryo@Ryoazhar
SUMBER:Zanariah Inspirasiku
Bahan2: (Saiz 9x9)A:
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)
500 ml susu segar,dipanaskan
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus
Caranya :
Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
Panaskan susu segar,padamkan api.
Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
Pastu sapukan adunanan cheese di atasnya,ratakan
Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)
Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.
As'salam Kak Asma
ReplyDeletekek ni memang sedap kak, ct kalau nak makan kasi sejuk dulu. anak2 pun suka gak tapi tak bolehlah banyak2 sangat makan muak katanya. maklumlah semuanya cheese kan.
lepas ni nak buat kek yang ada cheese ni kena pikir dua tiga kali lah kak sebab mahal dahhh..hehehe
salam k.asma.apa kabar>lama atie xsinggah kat sini.Sedapnya kek tueeeeee.Kena cari cheesse dulu lar.
ReplyDeletekita pun dh lama psang niat nk wak kek tuu..tpi smpai skrang xbuat2 lgii..bhn2nya dh brminggu bli..hehee..tkpe jamu mata yg kak pnye dlu la yee..
ReplyDelete