RESEPI KEK PUDING KAREMEL ALUNAN KASIH
Loyang 8 inci / 20cm tinggi 3 inci
Bahan-bahan untuk Gula Hangus:
- 2 sudu besar gula (boleh buat 1 1/2 sb untuk air gula ngam2 sahaja)
- Loyang 8 inci / 20cm
Cara-cara:
- Masukkan gula di tengah loyang kek, agak-agak di kawasan api dapur supaya senang gula cair.
- Panaskan dengan api perlahan di atas dapur.
- Biarkan sehingga gula cair dan bewarna perang.
- Bila semua gula sudah hancur tutup api dan ratakan air gula memenuhi dasar loyang.
- Ketepikan dan sediakan pula adunan puding. Air gula akan mengeras, biarkan sahaja. Gula ini akan cair apabila di bakar bersama dengan adunan puding dan kek nanti.
Bahan-bahan untuk Puding
- 400ml fresh milk / susu cair
- 3 biji kuning telur (Putih telur masukkan terus ke dalam mangkuk pengadun untuk meringue nanti)
- 2 biji telur
- 140 gram gula castor
- 1 sudu kecil esen vanila
Cara-cara:
- Asingkan 3 biji putih telur dan kuning telur. Masukkan 3 kuning telur di dalam mangkuk kecil dan 3 biji putih telur ke dalam mangkuk pengandun untuk bahan kek adunan 1 (meringue) nanti..
- Masukkan 2 biji telur ke dalam mangkuk telur kuning dan kacau perlahan-lahan supaya tidak berbuih.
- Kemudian satukan telur dan semua bahan-bahan di atas ke dalam mangkuk besar. Kacau perlahan-lahan.
- Bila semua sebati, tapiskan ke dalam loyang gula hangus tadi.
- Semasa memasukkan bancuhan puding, gula hangus akan berbunyi seperti kaca pecah.
- Tidak perlu dibakar dahulu adunan ini. Ketepikan. Sediakan pula lapisan untuk kek Bahan 1
Bahan-bahan untuk Kek:
Adunan 1 (Meringue)
- 6 biji putih telur ( 3 biji putih telur dari bahan puding + dgn 3 biji putih telur baru)
- 70 gram gula castor
- 1 sudu kecil cream of tar tar
Cara-cara:
- Pukul putih telur sehingga berbuih.
- Masukkan gula castor dan cream of tar tar.
- Pukul lagi dengan speed tinggi sehingga kental dan kaku.
- Apabila mangkuk pengadun diterbalikkan adunan tidak tumpah.
- Ketepikan. Guna mixer yang sama tidak perlu basuh terus buat adunan 2 untuk kek.
Adunan 2:
- 3 biji kuning telur ( kuning telur dari bahan meringue tadi)
- 130 ml air
- 50 ml minyak masak
- 70 gram gula castor
- 140 gram tepung gandum
- 1 sudu teh baking powder
- Rich Taste Choco (yg buat hot chocolate/air rasa manis2 sikit) / cocoa powder / Milo untuk di tapis pada setiap lapisan
- Perisa pisang dan pewarna kuning telur
- Perisa pandan dan pewarna hijau
- Esen vanila dan pewarna biru Cara-cara:
roses_leo09 aka hanim
ReplyDeleteaduhai ........
rajin kak asma buat mcm ni ....
Assalamualaikum Asma, apa kabo? Menggoda betul la kek karamel tu, buat hati teringin sgt nak membuatnya..emmmmm.. :)
ReplyDeletesedap...sedap...sedapppp..huhuhu
ReplyDeleteasma..akak tak berani nak buat kek ni..rasa macam susah..takut tak menjadi..akak bukan pandai sangat buat kek ni..he he
ReplyDeletesedapnyaaaaaa!!! (>.<)
ReplyDeleteHanim,
ReplyDeletebuat camgini lagi senang.kalau belang belang pun senang..hehehe nak makan punya pasal ler tu..
Azlina,
ReplyDeleteyeeee buat jangan tak buat.senang ajer sebenarnyer.kalau dah teringin pasti boleh..chiok!chiok!!!
Cida,
ReplyDeletememang ...memang....memang...:)
Kak Erna,
ReplyDeletekalau tengok resipi memang cam susah ajer.tapi kalau amek bahan2 dan bahagikan senang kak.3 ajer step nyer..hihihihi meh asma tiupkan angin rajin tuk akak....
blog tips kurus,
ReplyDeletemuahahahaaa...yummy.^-^
Assalam kak sedapnya kek ni, kita belum tercuba lagi, teringin nak buat tapi rasa macam tak senang lagi heheh
ReplyDeletet.kasih krn masih ingt pada ilah huhuuu lama juga ilah tak masuk dapo kak asma..
ReplyDeletet.kasih atas iringan doa itu..semoga kita semua diberkati dlm apa jua ..aminnn
cantik kek karamel tuu mmg menjadi kegilaan anak2 ilah kat umah nie..
Aslmkum k.Asma.
ReplyDeletesedapnya kek karamel....versi alunan kasih pula. pernah buat dulu....teringin nak buat lagi tp asyik tertangguh.