Wednesday, May 20, 2009

Talam Berlauk


salam petang rabu semua..hari nih akak tak delah n3 lauk lauk yang akak masak untuk makan tengahari.bab lauk akak masak biasa aje..ayam masak asam pedas,ayam goreng dan buat kerabu mangga.masa duk membelek buku resipi akak namapak laa Talam Berlauk nih..tak pernah akak buat kuih nih..bukan ape dulu takde laa minat nak buat.tapi akak suka makan kuih nih sedap.wangi dengan aroma daun sop/bawang dan bawang goreng..jadi akak try laa buat untuk minum petang nih.Alhamdulilah jadi cantik dan ermmmm yummy sedap!!! mai laa pakat ghamai ghamai buat..resipi nih akak tak tau kepunyaan siapa.bab masa tulis kat buku takde lak amek nama.so empunya resipi ni akak minta halal ye..

Bahan bahan:
  • 1 cawan tepung gandum
  • 3 sudu besar tepung jagung
  • 3 cawan santan
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 biji telur
caranya:
  1. satukan kesemua bahan dalam mangkuk.kacau rata kemudian tapiskan.
  2. sapukan sedikit minyak dalam loyang
  3. tuang adunan kedalam nya dan dikukus selama 30 minit.
  4. semasa hampir masak taburkan inti keatas kuih ini.
  5. kukus hingga masak.taburkan bawang goreng,daun sup dan daun bawang.
bahan inti:
  • 200gm daging kisar
  • 1sudu kecil jintan putih (akak guna yg serbuk)
  • bawang merah(mayang halus)
  • garam
cara caranya
  1. tumiskan bawang merah hingga layu.masukkan daging.kacau lagi.masukkan jintan putih serbuk dan garam.biar daging empuk dan masak.
bahan tabur:
  • daun bawang /daun sop (hiris halus)
  • lada merah/hijau(hiris halus)
  • bawang goreng

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails