jadinye akak hanya panaskan jer lauk lauk tu bagi hidangan makan malam.kebetulan adik ipar akak yg stay kat port dickson pun datang sama.riuh rendah umah akak ngan anak buah dan adik beradik ipar.
Petai ni biras akak bagi.makan gitu je mmg sedap buat ulam.tapi kali ni akak ubah sikit selera.akak buat sambal goreng.ni resipi sambal tu.
Sambal goreng petai
Bahan bahan;
- 3 tangkai petai
- 1 mangkuk ikan bilis
- 5-6 tangkai lada merah(ditumbuk halus)
- 2 labu bawang merah(dihiris)
- 2ulas bawang putih (dihiris)
- garam.
- petai dihiris halus halus.(akak hiris skali ngan kulitnya) goreng dan ketepikan.
- ikan bilis digoreng dahulu.ketepikan.
- panasakan kuali dengan sedikit minyak tumis bawang putih dan bawang merah.
- bila telah layu,masukkan lada yang telah ditumbuk halus,(akak kisar jer)
- tumis hingga terbit minyak masukkan garam.
- akhir sekali masukkan petai dan ikan bilis.kacau sebati.
- boleh lah dihidang.
sambal petai ni sedap!..power!(banyak makna power tu)hehe...selamat berkenalan
ReplyDeletecik manggis cubalah buat.mmg power oooo.goreng garing cikit petai tu lada banyak banyak.pedas..sedap
ReplyDelete