Ikan haruan ni pulak jiran akak anak dia bersalin operate so kena makan ikan haruan.jiran akak ni nengok ikan tu geli,dia minta tolong akak siangkan and terus gorengkan sekali untuk anak dia.2 ekor besar besar pulak tu.kelengkan kelenkong akak mengerjakan ikan tu.naik hancur dibuatnye,hihihi,tak pe at least dah digoreng lemak gitu.
akak bagi resipi sambal goreng jer ye.resipi ni akak agak agak jer,belasah semacam bahanbahannye.kalau nak cuba pepandai le adjust yer.yang bukan jawa tu cuba la mmg enak sambal ni.
Sambal Goreng Jawa.
- tempe 2keping
- tahu 2keping
- kentang(bersihkan potong kecil2)
- udang basah(kalau tak de udang kering je)
- bawang merah 6-7 biji hiris halus dibuat bawang goreng
- lada kering 5-6 tangkai
- bawang merah 6 biji
- bawang putih 2 ulas
- serai 1 btg
- lengkuas 1/2 inci
- halia 1/2 inci
- tahu kering dan soo hoon(direndam,gunting sedang)*
- cili kering(digunting halus)*
- cili merah dihiris halus*
- kicap
- santan dari 1/2 biji kelapa
- garam gula
- minyak untuk menumis
- panaskan minyak dalam kuali.masukkan bahan kisar.tumis hingga naik minyak
- masukkan santan,kicap,garam gula dan bahan bertanda *.biar sebentar hingga kuah pekat
- akhir sekali masukkan bahan yang telah digoreng.kacau rata.
- matikan api.boleh dihidangkan.
ooo..mcm tu ker bahan nk buat sambal goreng jawa tu...nanti boleh la cuba..thanks kak asma
ReplyDeletenoorma,kalau buat bahan tak yah banyak2 kalau suka tambah ngan paru ke daging ke tapi rebus dulu,potong dadu then goreng.akak buat ni bahan yg asas je.try ler makan g2 dah sedap
ReplyDelete