Pau Daging Gebu
(Versi x yah guna penimbang)
Bahan pau :-
*500gm tepung pau (tepung gandum pun boleh)
*1 sdt Double action baking powder
*6 sdb gula kastor
*1 sdt garam
1 peket yis segera
1/2 cwn air suam
1 1/2 cwn air suam
2sdb shortening.
>>Gaulkan semua bahan bertanda **
>>Dlm bekas besar yg lain, bancuh yis dgn 1/2 cwn air suam...tggu sehingga berbuih.
>>Masukkan Bahan * ke dlm bancuha yis...
>>Dgn hujung jari, putar tepung...& masukkan air...uli sehingga sebati..
>>Masukkan shortening & uli sehingga adunan licin & tidak melekat pada bekas. (anda akan dpt doh yg lembut spt doh roti canai)
>>Tutup doh dgn plastic sling & tggu sehingga naik dua kali ganda..
>>Tumbuk2 adunan & bulatkan kecil2...masukkan inti
>>Panaskan kukusan terlebih dahulu.
>>Kukus selama 10min menggunakan api yg kuat
kakasma ni mcm tau2 jek cikmin dok berangan nak makan pau...tp cikmin nak PAU AHMAD...dok suruh asben beli dah tu..nyumm..nyumm....
ReplyDeletehehehe..cikmin..pau ape pun sedap.ptg ni kena buat kali kedua.yang nih menjadi betul..wah bangga bangga...
ReplyDelete