Tuesday, April 13, 2010

LEMAK CILIAPI TENGIRI VS TENGIRI GORENG BERLADA

bila dibelikan seekor ikan tengiri yang sederhana besar,dah siap dipotong potong agak agak apa menu yang sesuai dimasak.sebab siumar kecik lagi,perut dia tak boleh terima yang pedas pedas,asyik meragam jadi akak buat dua menu,satu dimasak lemak ciliapi negeri sembilan style dan goreng berlada..senang citekan.lagipun makan nasi tak berkuah macam kering aje tekak..
kat tempat akak dia orang masak lemak hanya guna cili api (tersangat ler banyaknya)dan kunyit hidup semata.ditumbuk halus.ikan tadi dimasak atas api kecik,masukkan bahan tumbuk dan beberapa keping asam keping.bila ikan separuh masak masukkan santan yang pekat dan garam.kacau sentiasa bagi mengelakkan santan pecah.akak masak tak bubuh banyak ciliapi..tak berani..berasap tinge nnti..

2 comments:

  1. salam kakasma...dtg sini pon sedap2 masakannya.atie dh lama x beli ikan tenggiri nie.ayam kt bawah tue pon lggggg sedap!!

    ReplyDelete
  2. azatie.,
    meh akak belanja makan..nak yang mane tuh..ayam panggang tu kalau ikut resipi sedap kut,akak banyak bahan yg kurang..tapi dah nama ayam panggang dibuat camner tetap sedapkan

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails