butter mmg dah siap keluarkan dari pagi..amek buku resipi terus buat kek karot nie..sesuai tul ngan tekak.meh lah buat selain bahan mudah buat pun cepat...amek resipi kat umah hana..salin semula nie
Bahan2:
- 125g mentega
- 3/4 cawan gula halus-boleh kurangkan klu tk suka manis
- 1/4 cawan gula perang
- 1 1/2 cawan tepung naik sendiri
- 2 biji telur gred A
- 1/2 cawan whipping cream(akak ganti susu cair)
- 1 camt.esen vanila
- 3/4 cawan parutan lobak merah
- 1 genggam isi kacang pistachio.cincang kasar(akak ganti ngan kelapa kering)
- panaskan oven pada suhu 175C.lenser loaf tin ukuran(9x4x3.5) dgn mentega,alas dasar dgn kertas minyak.lenser kertas minyak tadi.Ambil 2 sudu besar tepung dalam resipi tadi dan gaul dgn lobak merah parut hingga rata.ketepikan
- putar mentega dengan gula halus dan gula perang hingga putih,masukkan telur satu persatu dan teruskan memutar hingga kembang dan gebu.Pada kelajuan sederhana,masukkan esen vanila diikuti tepung berselang seli dengan whipped cream(susu cair) hingga habis kacau rata.
- tambahkan lobak merah dan kacang(kelapa kering).gaul sebati.Tuang dalm tin tadi dan bakar 1 jam atau hingga masak.Uji kek dengan mencucukkan lidi sate bhgian tengahnya.jika lidi tadi keluar bersih,tandanya kek telah masak.
- keluarkan kek dan boleh lah dihidangkan.sesuai untuk minum petang..(akak makan malam2 dan pagi hari)
salam kakasma.
ReplyDeletemacam terbau-bau je kek karot akak tu. kalau kakchik nak makan selalunya tempah dgn sorang kawan tu, RM35 sebiji. tengok yg akak punya ni, buat tekak terasa nak makan je... sedapnya...
p/s: kak, nanti datang terima award ya.
salam kembali kak chik,
ReplyDeletelaa meh akak buatkan kek nie.senang jer buat kak chik..tupun kalau rajin..kan..kan..masa buat tu sekejap je dah habis 3/4..tak sempat nak simpan lama..kalau simpan lama mesti sedapkan..
ok nnti akak dtg amek