Tuesday, April 6, 2010

DAGING MASAK HITAM MANIS

Daging masak hitam manis nie akak buat malam tadi.nak gak buat sebab tengok kat umah IKA dia masak nie smlm.tapi bahan tak cukup.jadi akak masak dulu kari daging.lauk kari memang menjadi pujaan kat umah nie.hb akak palinggg suka.berhirup kuah kalau akak masak kari..ni bukan kes masuk bakul,tapi agaknya bila kita dah biasa masak jadi sukatan dan bahan dah jadi sebati ngan kita...uwaaaa!!!!
bila akak nak panaskan lauk kari akak tengok dah tinggal kuah yang seciput.nak tak nak akak kuarkan daging dan masak hitam manis nie.belasah ajer sebenarnya..

Daging Hitam manis
Bahannya:
  • 300 gm daging..hiris halus bersihkan dan perap dengan halia dan bwg putih
  • sebiji bawang besar dimayang
  • lada merah buang biji hiris panjang
  • 2 sudu lada hitam dikisar halus
  • 2 sudu besar sos tiram
  • kicap manis
  • sekeping asam keping
  • daun ketumbar (jika suka boleh letak)
  • sedikit gula dan perasa
Bahan tumis
  • 3ulas bawang merah
  • 3ulas bawang putih
  • seinci halia (kisar semua bahan tumis ni)
Caranya:
  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali,masukkan bahan tumis.biar sampai layu sikit,masukkan daging yang diperap tadi.bubuh sedikit air.
  2. bila telah agak empuk masukkan sos tiram,kicap manis,bawang besar dan lada hiris dan asam keping.masak lagi hingga daging benar benar empuk.tambahkan gula dan perasa dan daun ketumbar.

Nota:akak bubuh banyak kicap sebab tu lauk ni nampak hitam sikit..

2 comments:

  1. Asma..hitam berkilat dgg asma ni kite gerenti mesti sedap menjilat jari che'abg awk tu..getas pulut smlm ade lg tak hihi nak ngendeng ni..

    ReplyDelete
  2. El,
    tu laa hitam tulkan..bubuh banyak kicap tu yg hitam berkilat..mmg sedap lauk nie..yg simple simple ajer..getas2 dah pinish ler..len kali dtg awal sikit el..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails