bila akak nak panaskan lauk kari akak tengok dah tinggal kuah yang seciput.nak tak nak akak kuarkan daging dan masak hitam manis nie.belasah ajer sebenarnya..
Daging Hitam manis
Bahannya:
- 300 gm daging..hiris halus bersihkan dan perap dengan halia dan bwg putih
- sebiji bawang besar dimayang
- lada merah buang biji hiris panjang
- 2 sudu lada hitam dikisar halus
- 2 sudu besar sos tiram
- kicap manis
- sekeping asam keping
- daun ketumbar (jika suka boleh letak)
- sedikit gula dan perasa
- 3ulas bawang merah
- 3ulas bawang putih
- seinci halia (kisar semua bahan tumis ni)
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali,masukkan bahan tumis.biar sampai layu sikit,masukkan daging yang diperap tadi.bubuh sedikit air.
- bila telah agak empuk masukkan sos tiram,kicap manis,bawang besar dan lada hiris dan asam keping.masak lagi hingga daging benar benar empuk.tambahkan gula dan perasa dan daun ketumbar.
Nota:akak bubuh banyak kicap sebab tu lauk ni nampak hitam sikit..
Asma..hitam berkilat dgg asma ni kite gerenti mesti sedap menjilat jari che'abg awk tu..getas pulut smlm ade lg tak hihi nak ngendeng ni..
ReplyDeleteEl,
ReplyDeletetu laa hitam tulkan..bubuh banyak kicap tu yg hitam berkilat..mmg sedap lauk nie..yg simple simple ajer..getas2 dah pinish ler..len kali dtg awal sikit el..