Bahan-bahannya:-
Bahan Inti
1/2 biji kelapa parut
5-6 biji lada kering - dipotong dan direndam dengan air panas terlebih dahulu *
1/2 tsp jintan manis*
1/4 tsp ketumbar*
2 batang serai-dihiris halus*
3 ulas bawang putih*
3 ulas bawang merah*
20gm udang kering-dibasuh terlebih dahulu
2 tbsp gula
sedikit garam
sedikit minyak masak
1/2 cwn @ lebih air
Cara-cara membuat inti:-
- Blender bahan yang bertanda * sehingga lumat.
- Masukkan udang kering dan putar sekali sahaja
- Masukkan dalam bekas. masukkan kelapa parut dalam bahan yang diblender tadi kacau rata. Masukkan gula dan garam.
- Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak masak. Bila minyak sdah panas, masukkan kelapa tadi. Masukkan 1/2 cawan air dan biarkan sehingga kering. Kacau dan pastikan ia masak sehingga kering
- Angkat dan sejukkan
2 biji keledek ( saya beli seberat 700gm)
150gm - 200gm tepung (lebih kurang 20-30% berat keledek)
50gm tepung ubi
sedikit garam
1 sudu minyak dimasukkan dalam piring
Cara-caranya
- Angkat dan toskan sehingga air kering dan biarkan sejuk sebentar
- Masukkan dalam bekas dan tumbuk hancur
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga habis atau sehingga adunan boleh dibentuk. Jika adunan masih melekit ditangan wp tepung sudah habis, jangan risau.
- Basuh tangan dan keringkan. Sapu minyak di tangan dan bulat2kan adunan kepada bebola doh kecil yang seberat 40gm (ikut suka anda)
- Leperkan doh dan masukkan inti dan tutup rapat.
- Bulat-bulatkan dan kemudian leperkan sedikit. Sapu minyak ditangan jika doh melekat.
- leserkan minyak atas dulang dan letak cucur andabolehlah digoreng hingga keperangan
No comments:
Post a Comment