Resipi kali nie akak cuba guna tepung gandum dan dicampurkan dengan wheat starch..yang nie mmg agak kebetulan..masa tengok resipi kat rumah Bdria disini ada letak tepung nie.masa gi beli barang dapur akak nampak tepung nie(biasalaa suka membelek2)tapi tak amek sebab tak tau apa nak buat dengan tepung nie..masa jengah blog bdria nampak resipi nie ade bubuh tepung kanji nie..pegi lagi supa akak terus sambr ajerlaa.then semalam akak cuba buat guna resipi nie..jadi inilah hasil dari percubaan chef Kakasma kat dapur semalam..harus buat lagi nie..jadi kalau harus ape maknya yerk!!!
Pau mini
Sumber: Majalah Sedap bil 24
Source:Jurnal resipi Bdria
Bahan kulit
- 250gm tepung gandum
- 65gm tepung tang mien (wheat starch)
- 50gm gula aising
- 20gm susu tepung
- 6 gm yis segera (mauripan)
- 1/2 sudu teh serbuk penaik (baking soda)
- 1 biji telur putih
- 30gm mentega putih (shortening)
- 1/2 sudu teh garam
- 150gm air sejuk (Kurangkan kepada 100ml/110ml jika mengunakan tepung hong kong)
Note: Saya mengunakan tepung hong kong sepenuhnya. oleh itu air sejuk harus dikurangkan sebanyak 40ml. Masukkan air sedikit demi sedikit terlebih dahulu supaya bancuhan tidak terlelu lembik.
Cara membuatnya:- Kulit. Campurkan tepung gandum, tepung tang mien, gula aising, susu tepung, yis segera dan serbuk penaik. Kacau rata
- Masukkan putih telur dan air sejuk sedikit demi sedikit sambil uli sehingga menjadi doh licin. Masukkan shortening dan garam. Uli sehingga menjadi elastik. Biarkan doh rehat selama 30 minit.
- Kempiskan adunan. Timbang setiap bahagian adunan seberat 15 gram dalam bentuk bulat (ini jika anda ingin membuat pau mini). Biarkan selama 10 minit.
- Leperkan adunan. Masukkan inti. Bentukkan bunga dan pintal diatasnya. letakkan diatas kertas minyak atau kertas putih yg disapu dengan sedikit shortening. Biarkan selama 45 minit sehingga kembang.
- Kukus selama 8 minit dengan api besar sehingga masak.
macam E-na gak try macam2 resepi esp choc cake pas tu dah tak tau yg mana satu sedap...kikiki
ReplyDeletecantik je kulit pau akak tu...licin!
asma..dah sehat ke..dah bolih buat kuih pau ni..akak dah tak rajin buat pau..nak makan beli je 3 ketul..he he.tapi tak merasa la pau panas..dah tua2 ni kerajinan tu dah kurang..tapi..masih juga buat bila hati teringin nak makan..akak lebih rajin cuba lauk je sekarang ni...tapi..talamm keladi asma tu..begitu memikat mata dan selera akak...
ReplyDeleteakak..jelesnye tgok pau akak tuh...licin cun..guna SKII ke pau akak tuh?ngehehe..sy lom cube lg buat pau..xtaula ank2 sy suke tak..kn cuba gakla kn..:D
ReplyDeleteEna,
ReplyDeletebetul betul..bila nak buat balik dah confused mana yang sedapkan..lastly buat semua sekali..hehehehe..curi SKII kat kodai semalam tu yang licin tu Ena...
Kamalia,
ReplyDeletewahhh kalau belum pernah cuba laa lia,anak akak masa hajimete akak buat dulu suka tul,panas panas dah kena ngap..gaknye tengok putih gebu gitu..kalau tak de tepung pau guna tepung gandum pun okay kotkan...
kak Erna,
ReplyDeletekalau beli mmg tak gitu ngam kak..tak panas2..makan masa panas2 besh...gebu dan lembut jerkan...suka tul..lapis tu try laa kak..mmg sedap kak terasa keladinya..asma pun masak2 ni mmg suka tapi versi campak2 ajer..hihihihi
cantiknya pau, bertambah cantik if dapat rasa..hehe..
ReplyDelete:-)
Sy ada masukkan comment tapi ada pulak kat sini. menjadi pau tu. Kalau wheat starch tu banyak lebih, boleh cuba buat yam ring. Bagi mereka yg susah nak cari tepung hong kong lepas nie boleh cuba resepi nie. wheat starch banyak kat supa sbb resepi dim sum guna tepung nie.
ReplyDeletecantiknya pau akak..jelesnya amy pernah try uat sekali batat...x mau naik gebu laper je..nak makan pun x de selera jadi jawabnya tong sampah je la...
ReplyDeletesalam semua pau yg kak buat semua nampak gebu...lain kali kalau nak buat saya ambik resepi ye....
ReplyDeletesy pn sm..suka mncb rspi...pastu sk bc stiap prbzaan cmprn
ReplyDelete