petang petang kalau ada kudapan memang sedap..nak nak time ujan..ada ikan mambong dalm sebok.cakap ngan hb nak terai buat keropok lekor..nak tengok resipi payah benar..tanya hb dulu masa mak buat abang ingat tak camner mak buat..hb akak kata mak rebus...akak ingatkan ikan tu kena rebus dulu baru dibubuh tepung.bila tengok resipi kat rumah
AN_periuk tanah tak laa pulak direbus..sedangkan akak dah rebus ikan tu dulu..walaaa payah gini..sib baik akak cuma rebus lima ekor ajer..akak simpan balik ikan tu keluarkan ikan yang len pulak..hb akak cadang tanya mak mentua akak.dah call mak mentua akak kata dulu masa mak buat tak guna air..kisar guna alat pengisar ikan..bubuh tepung sagu..jangan bubuh air..tepung agak agak..maklumlaa otai dulu dulu kan..jadi akak terpaksa laa try n error..respi An pulak guna air.oleh sebab ikan hanya tggl lima ekor,tak mau tanggung risiko akak cuba buat resipi MIL akak.wallaaaa..sebiji betul rasa cam yang beli punya..hihihihi tak rugi mencuba.tapi resipi akak nie agak agak..
keropok lekor yang sudah direbus
resipi MIL akak nie..
5 ekor ikan kembong,senangin (akak guna ikan mambong)
tepung sagu /tepung ubi kayu
sedikit garam
caranya:
ikan dibersikan..buang tulang ambil isi.hancurkan isi ikan hingga halus.campurkan sedikit garam dan tepung ubi..jangan bubuh banyak sangat tepung kalau boleh isi ikan lebih dari tepung..baru sedap..kalau lebih tepung nanti kembang rasa tepung ajer...sukatan tepung tu agak agak ikan boleh dikepal..akak kepal kecil kecil.masa mengepal ambil sedikit tepung bagi mengelakkan lekat ditangan...selamat mencuba
keropok yang sudah digoreng..akak buat kecik kecik aje senang nak ngap....
ML akak org pantai timur ke? slalu org sebelah sana je pandai wat kepok getel ni.... ju pun ada gak blaja buat, tp tak penah try plak... kalu kita tumbuk ikan tu boleh gak kut? nak try wat jg la.... perlis ni byk jual ikan kembong fresh n murah...
ReplyDeletewah..buat kopok lekor sendirik la...sedpnye+kompom puas hati makan kopok lekor buatan sendirik..cayalah kak...haa..pasni buleh buat lagi banyak lepas dah berjaya yg 1st trial ni...
ReplyDeleteok kak...gtg...
buat orang Ganu kecur liur je..hehehe...
ReplyDeleterajinnya..nampak rupa cam kopok ganu yang banyak ikan..sedap tu!!!
ReplyDeletesalam jue,
ReplyDeleteMIL pernah duk Kuantan tu yg dia tau camner nak buat kopok lekor nie..belajar ngan orang ganu.resipi akak men agak2 tapi mmg menjadi dan sedap..hihihi pasan kejap..buat laa..tak rugi nnti..
Iffah,
ReplyDeletekalau nak makan gitu laakan..kena berusaha..mmg konfom sedap..iffah nak makan senang ajer ..kat klntan banyak tak...
cheqna
ReplyDeletememang saje nak bagi org ganu kecur..hihihi tapi betul tak cara akak buat tu yea...yg pasti hb kata sodapppp
cik manggis,
ReplyDeletetu yg dutayang guna lima ekor ajer ikan..tepung pun agak2..tak banyak..mmg terasa ikan nye..walllaaa nnti kena buat lg tu..
orang Ganu ni tau makan je..hehe..
ReplyDelete:-)
cheqna,
ReplyDeletetak per tau makan..asal wet banyak ..kuar ajer beli senang..kita ajer kena buat sendiri..kekeke
teringin nak cuba....
ReplyDelete