Monday, March 22, 2010

Udang lada Hitam bersantan

Udang masak lada hitam nie lain dari yang lain rasanya.Apa nak dimasak dengan udang.asyik buat sambal jer jemu laa pulak.Akak pun cuba masak lada hitam dan bubuh santan.ermmm not bad kata hb akak.
Mehlaa cuba buat..

Bahan2:
  • 1/2 kilo udang basah(bersihkan)
  • 2 biji bawang besar*
  • 4 ulas bawang putih*
  • 1 inci halia*
  • 2 sudu besar lada hitam*
  • sedikit santan pekat
  • sekeping asam keping
  • garam dan perasa
cara2nya:
  1. Kisar halus bahan bertanda*.
  2. panaskan minyak,kemudian tumiskan bahan yang telah dikisar.biar hingga naik minyak.
  3. masukkan garam,asam keping dan perasa.
  4. masukkan santan,kacau sebentar,diikuti dengan udang.
  5. Kacau jangan sampai santan pecah.
  6. bila dah masak bolehlah dipadamkan api.
  7. akak tambahkan daun ketumbar sebelum diangkat.bau harum ketumbar menambahkan enak lagi lauk nie.

2 comments:

  1. salam kasma..lama tak terjah dapur kasma ni ..sedap ni udang mmg cm tak tolak:)

    ReplyDelete
  2. CikManggis..
    tul tuh...tapi bile nak dimasak pening..nak buat yg susah2 banyak sgt bahannya.masak gini simple ajer..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails