akak tukang masak jer..tukang hidang dan kemas kemas anak dara yang buat...
Mee kari
bahan2nya:
- sepeket mee kuning(dicelur dalam air panas dan ditoskan)
- daun sop
- limau kasturi
- telur rebus
- sawi/tauge(dicelur sebentar)
- bawang goreng
- sekilo kerang dibersihkan dan rebus
- 200 gm udang
- sedikit isi ayam
- daging(anggaran)
- 200gm sotong(bersihkan dan potong bulat)
Bahan tumisan:
- 10kpg cili kering rendam dalam air panas*
- 2 biji bawang besar*
- 3 biji bawang merah*
- 4 biji bawang putih*
- 1 peket rempah kari adabi
- sedikit rempah tumis dan daun kari
- sebiji kelapa diambil santan dalam 2 mangkuk
- garam,gula dan perasa(jika suka)
- Kisar halus bahan bertanda*.campurkan rempah kari sekali.Panaskan minyak dan tumiskan rempah tumis dan daun kari,kemudian masukkan bahan yang telah dikisar.
- Biarkan sehingga naik minyak dan masukkan sedikit air.Kemudian masukkan daging.biarkan empuk sebentar.masukkan santan dan diikuti dengan kerang,sotong dan udang.perasakan dengan garam,gula dan perasa.
- Biarkan mendidih.bila telah masak bolehlaa diangkat dan dihidangkan.Hiaskan dengan sawi,tauge,telur rebus,daun sop dan bawang goreng...
Salam Kak Asma,
ReplyDeleteIngat tadi akak dah yang makan mee kari. hehehe.... tp letak kerang memang ler best tak ingat.kikiki
Comel sungguh ler Umar tue...pipi gebu bak pau. geram nak cium2 juga ler....
bestnya mee kari, kalu ju plak suka tambah fish ball, fish cake n tauhu bulat2 yang siap goreng tu....alamk kecur alir liur....
ReplyDeleteIjan,
ReplyDeletetak ler ehhh..lum lagi nnti ler tunggu merdeka baru leh melantok habis2an..
meh laa cium..leh ajer cium umar tuh...pipi dier mmg mengeramkan..akak mak dier nipun geram..kmiahahahah
Jue,
ReplyDeletelama tak mai sini,mmg tul tu tapi akak lak kurang minat..tahu bulat2 tu akak pun suka tapi kat rembau nie tak de org kita yg buat..tu yg tak letak..kalu idak akak jer yg makan benda alah tuh