Kek Pisang Coklat
- 250gm mentega/marjerin(akak guna butter anchor)
- 3/4 cawan gula caster(akak bubuh 1/2cwn gula caster,1/4cwn gula perang)
- 2 cawan tepung naik sendiri
- 5 biji telur gred A
- 1 cawan pisang yg dilecek
- 1/2 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh serbuk kayu manis(tambah sendiri)
- 1 sudu teh esen vanila
- 150gm coklat masakan - diparut menggunakan pengupas kulit ubi kentang atau boleh juga dicincang
- sedikit badam kisar kasar-
Cara-cara
- Panaskan oven 180C. Griskan loyang dengan mentega/marjerin dan taburkan tepung.
- Ayak tepung. Sekiranya tiada tepung naik sendiri boleh juga diguna tepung gandum biasa dan tambahkan 1 sudu teh baking powder.
- Masukkan soda bikarbonat ke dalam pisang yg telah dilecek dan gaul sebati. Saya hanya menggunakan 1/2 sudu teh soda bikarbonat supaya kek tidak terasa pahit.
- Pukul mentega hingga putih dan masukkan gula. Pukul lagi hingga kembang dan gula hancur.
- Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil terus memukul hingga habis dan sehingga adunan betul-betul kembang. Masukkan esen vanila dan pisang lecek. Pukul hingga sebati.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis dgn kaedah kaup balik.
- Masukkan coklat chip dan gaul sebati.
- Masukkan ke dalam loyang dan tabur lagi coklat chip dan kepingan badam dan bakarlah hingga masak, lebih kurang 45 minit.
- Kek pisang ini lebih sedap dimakan ketika masih suam2 panas kerana masa tu coklatnya masih lagi cair dan bahagian tepi/atas kek agak rangup
- Selamat mencuba.
nanti nak buat kek pisang.. boleh la cedok resepi akak yer.. simpel jer bahan2 dier..
ReplyDeleteSalam kak..
ReplyDeletedtg nk mkn kek pisang ni :)..
nak milo secawan gak..
hehe lebih2 pulak..
Salam Asma...kak datang nak makan kek pisang tu boleh?
ReplyDeletehehehe...kita samalah ngan akak hari ni. sy pun baru gak pas buat banana choc ni. sedap kan!! free2 nanti sy post dlm blog!!
ReplyDeletemoist je nampak, tak manis sgt ke kak? slalu wat kek pisang rasa manis menyucuk dlm gigi...
ReplyDeleteuda,
ReplyDeletecuba lah mmg sedap sangat,bahan pun senang jer..akak cuma tambah sikit serbuk kayu manis ngan badam kisar..nyum!!!tau...
seri,
ReplyDeletesemalam banyak lagi,tapi abis daaa,bab simpan lama lagi sodappp plak!!!!kena cuba nie seri baru berbaloi baloiiii.....
Pala.....dah habis laa ...pas nie try arr buat mesti seisi umah suka,...sangat laa moistnyer
ReplyDeleteAin,
ReplyDeletetu arrr akak tengok gak kat umah ain,tapi ain punya lagi mengancam..akak nyer biasa jer...yg penting mmg sedap kan..hehehe leh laa buat selalu tuuuu...
jue,
ReplyDeletetak ler,okay sesangat,jue try ler buat,jgn buh gula banyak sangat...anak2 pun suka..cuba laa buat pun senang jer...kata org leh pejam mato tapi tak ler pojam mato..kang len lak jadinyerrrkan