bila akak cete akak selalu makan dorayaki nie masa kat Jepun dulu,anak anak tanya mak tau tak buat dorayaki nie..
Buat memang tak pernah tapi bila anak anak suka nak makan kita sebagai ibu nie jadi rajin pulak nak membuat nyer..akak pun gie laa melancung ke Jepun umah Hana bab dia ade buat dorayaki nie tapi versi pankek..akak balik semula ke msia tengok kat umah AM JB ade lak dia tunjukkan dorayaki bentuk bulat nie..memang menyelerakan tengok..jadi akak pun buat laa.tau ape akak guna pan yang buat muffin tu.bakar atas dapur gas jer.walaupun tak secantik hana ngan am jb buat tapi rasa tetap sodappp..hehehe perasannn kejap.yelah mana tak sedap,ikut resipikan..
tapi tengok kat pic tu terkeluar inti kacang merahnya kannnnn...
resipi Dorayaki
Bahan bahan
- 100 gm tepung kek
- 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
- 60gm gula halus
- 2 sudu besar madu
- 2 biji telur
- 1/2 sudu minyak masak
- 1/2 cawan susu segar
- vanila
- pes kacang merah(sebagai inti)
.>>>>>>masukkan kesemua bahan kedalam mixer,kacau hingga aduan sebati
>>>>>>panaskan kuali nom stick,sapukan sedikit mentega.
>>>>>>masukkan sesenduk adunan.biarkan hingga adunan masak
>>>>>>buat hingga habis,dah siap baru dibubuh inti dan lapiskan kembali.
dorayaki ni antara fav hubby. tak pernah buat la, beli aje kat psr malam.hihi
ReplyDeletesalam ain...tak per lepas ni kalau hubby ain balik boleh laa buat,senang jer ain,main blend jer dalam blender,akak guna pan yang buat muffin atau cupcakes jer..okay laa untuk makan sekluargakan...dah sekali buat nie kang rajin laa tuhhh...
ReplyDeleteakak..sebut dorayaki teringat plak citer doraemon hehehe.
ReplyDeletesalam Nik,
ReplyDeleteahaa tul tu dorayaki nie mmg ade connection dengan jepun jepun nie..femes kat sana..sedap try laa buat..