Bahan-bahannya.
2 cwn nasi
2 cwn tepung gandum
2 cwn tepung beras
1 cwn brown sugar
3/4 cwn gula pasir(dua2 gula pasir pun takpe)
2 1/2 cwn air
2 sudu kecil yis (mauripan)
kelapa parut dgn sedikit garam
Cara-cara
- Blend nasi dan air sehingga hancur(masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)
- Setelah hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
- Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
- Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
- Perap selama 3 jam.
- Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
- Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
- Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
- Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..atau enak dimakan begitu saja.
pernah buat dulu2 masa baru buka blog. senang dan gtee sedap.
ReplyDeleteSalam kak ..dtg nk mkn sebiji dua apam ni;)
ReplyDeletemmg lembut n sedap je kak..
hehehe....k asma , baru 2-3 ari lepas kite mengapam...tp xlaku lo! anak2 & mr hb x bape minat apam! kite sesorang je yg dok perabih!
ReplyDeletek asma dok menunggu hari dah ke? semoga semuanya selamat yea...amin.
Ni feveret along gak tapi mana ada cepat nya... bab perap 3 jam tu yg tak rajin tapi makan naaaak....
ReplyDeleteSalam Asma...cantik dan menjadi apam tu ....
ReplyDeleteGebu je nampak apam akak nie... kite tak pernah lagi berapam... tak tahu pulak sebelum ni yg buat apam guna nasik... cicah ngan kuah gulai cedapppnye :)
ReplyDeleteain,
ReplyDeletepas nie rajin sikit kot buat,senang jer ghupernyer kan..akak buat sebab nak cuba menjadi ke idak...ngeee...ngeee...
seri,
ReplyDeletetu arr bile dah teragak nak buat kena buat kan.senang jer asal bahan ade...dah siap mmg gebu dan sedap..
Fae,
ReplyDeletesib baik anak anak akak suka makan..senang sikit cete.kalau idak jadi cam fae gak kot....yang sorang tu asyik suh buat lagi..tang tu yang maleh...hehehehe..
ahaa laa fae,tgh tunggu hari jer nie..harap harap dipermudahkan Allah akan kelahiran kali nie....amin
along,
ReplyDeletesenang jer along,buat jangan tunggu.akak buat sambil masak tengahari...petang dah boleh kukus..hehehe...tak per bile dah rajin nnti leh laa buatkan along....
Pala,
ReplyDeleteterimakasih yer..kembang kejap..agaknyer resipi tu mmg betuiii dan sesuai...bab tu menjadi dan gebu...
Ijan,
ReplyDeletecicah ngan gulai mano sodappp apam nie manis leee yang oiii tapi kalau kurangkan gula boleh kot...akak makan ngan kelapa parut jer....try laa buat..ade yis kering tak??????