Akak buat cucur udang ni sebab anak akak kata asyik makan jemput jemput jer..jadi akak kata buat cucur udang okay ker.ermmmm kat umah ni semua kaki udang(suka makan udang).sambil buat kue tiew kongfu akak bancuh adunan cucur udang nie..biasalah kan kena tunggu adunan ni betul betul kembang dan naik baru boleh di goreng..
cucur udang
bahan bahan:
- 2 cawan tepung gandum
- segenggam tauge
- sedikit daun kucai hiris halus
- udang basah dalam semangkuk
- sebiji bawang besar potong kiub
- sebiji telur
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 sudu besar yis kering
- garam dan stok ikan bilis
- masukkan kesemua bahan kedalam mangkuk besar kecuali udang.masukkan sedikit air dan dikacau rata dan sebati.
- biarkan adunan mengembang sebentar.bila hendak mengoreng baru masukkan udang dan boleh lah digoreng.biar agak kekuningan dan garing barulah diangkat.makna bersama dengan sos sambal.
- 2 biji lada merah buang biji,2 ulas bawang putih,sedikit gula,1 1/2 sudu sos tomato,1 1/2 sudu sos cili dikisar bersama dengan air masak hingga halus.masukkan kedalam manguk dan perahkan limau kasturi.siap untuk dihidang...
cucur udang.. memang sedap.. letak udang bebanyak.. nanti ada yang tangkap udang dulu..
ReplyDeletesedapnya mkn cucur udang...lagilah sini tengah sejuk sekarang ni...
ReplyDeleteMama uda..
ReplyDeletebetul tuh..siap snap gambar udang tuh dah kena ngap dulu.tu yang udang tersembunyi...kena selak dulu baru jumpa..hihii
Suzi,
ReplyDeleteMemang sedap suzi..tapi anak anak akak asyik kuis udang jer..tepung nyea akak yg kena habiskan...
Gebu2 nye cucur akak nie... kite pun suke mengail udang jugak dalam cucur... hehe... senang nak tangkap :D
ReplyDeletehehehe cam akak tuh ijan..
ReplyDeletetu laaa buh banyak udang pun habis kena belasah ngan anak anak..udang nyer jer..tepung akak kena makan..terok betuii kan