Tuesday, June 2, 2009

Soup Egg Tofu dan sambal sos ayam wif udang

Lauk ni untuk hidangan akak tghari nie.ramai kat umah akak hari nie,adek ipar akak datang.dia
tanya akak pandai tak masak egg tofu soup.jadi akak try masak.hehehe jadi lak..resipi nnti yer.ade keje akak yang tak siap lagi..layan mata ehhhh


sop egg tofu
Bahannya
  • 2 bungkus tofu jepun yang bulat tu
  • sedikit hirisan daging ayam
  • bawang putih
  • serbuk lada putih
  • lobak merah hiris batang mancis
  • daun sop
  • sedikit tepung jagung(bagi memekatkan kuah)
  • 1 biji telor (dikocok sedikit)
  • bawang goreng untuk hiasan
caranya
  1. tofu ni kalau nak goreng dulu pun ok(akak tak goreng pun)
  2. tumiskan bawang putih hingga naik bau.
  3. kemudian masukkan hirisan ayam,serbuk lada putih dan sedikit air.
  4. biar mendidih,baru masukkan tofu,garam dan serbuk pati ayam,lobak merah(boleh tambah sayur len spt brokoli,jagung,)
  5. masukkan pula air tepung jagung dan telor yg dikocok tadi.
  6. bolehlah dihidang bersama bawang goreng dan hirisan daun sop.

sambal sos ayam wif udang...

2 comments:

  1. Tak pernah try lagi soup egg tofu ni... nanti akak letak ler resipi.. boleh tgk ape bahan2 nye :)

    ReplyDelete
  2. ooo okay nnti dah lapang lapang akan tepek yer.sekarang ni sibuk sikit ..tunggu yer bahan tak susah..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails