Bahan-bahan
Cara-cara - ½ kg hati ayam/lembu – dicuci dgn tepung gamdum tuk hilangkan hanyir dan digoreng terlebih dahulu bersama serbuk kunyit n sedikit garam- hana tk goreng! lebur jerk!
- Bhn Kisar *
- *1 biji bawang besar
- *3 ulas bawang putih
- *1 inci halia
- * 1 sudu besar ketumbar
- * ½ sudu besar jintan manis
- 1 batang serai – diketuk
- 2 pelepah daun kari
- 1 sudu besar penuh rempah kari daging
- 2 sudu kecil serbuk lada/cili – nk pedas sendiri adjust yer
- 1 sudu besar kerisik
- Air secukupnya
- Garam, gula n bahan perisa secukup rasa
- Minyak untuk menumis
- Panaskan kuali, masukkan daun kari gaul sebentar dan masukkan bahan kisar, tumis sehingga wangi dan garing.
- Masukkan serai, rempah kari dan serbuk lada/cili kacau sehingga sedikit kering.
- Masukkan hati yg telah siap digoreng terlebih dahulu td dan kacau sebati dan masukkan kerisik dan jika terlalu kering masukkan air sedikit demi sedikit bergantung pd kehendak masing2.
- Akhir sekali masukkan gula, garam dan bahan perisa.siap untuk dihidang.
wah sedap laok akak ni..kite layan menu pantang je..ada 14 ari lagik ni nak bole ke mkn laok sedap2..saba-saba...:)
ReplyDeleteseri..
ReplyDeleteakak suka makan lauk pantang sedap..selalu makan ikan bilis goreng ngan bawang hiris buh kicap makan nasi panas2 aduiii sedap tul..tu lauk akak masa pantang...