Hari ni akak masuk dapur cepat.malas nak duk kat dapur lama lama.boleh rehat panjang sikit.bukan ape biase tuh nak menggemukkan daging daging kat badan..
akak masak ayam goreng masak kunyit,tomyam putih aje dan budu.
ni resipi tomyam putih cara akak.atas permintaan cikgu zana...
Bahan2:
- sotong dipotong bulat..ikut banyak mane laa iye.
- udang
- hirisan ayam
- 2 batang serai
- 1 labu bawang merah potong bulat atau hiris biasa
- 3 biji bawang putih ditumbuk
- sedikit halia hiris hipis
- sedikit lengkuas
- 1 1/2 sudu besar sos ikan
- sedikit serbuk pati ayam
- jus limau kasturi
- daun limau purut
- sedikit cili api
- stok ayam
- sayur sayur ikut suka yea.akak cuma letak kobis hiris aje.
- masukkan stok ayam kedalam periuk.masukkan bawang putih,halia,bawang merah,serai dan lengkuas kedalam stok ayam tadi.biar mendidih.
- kemudian masukkan sos ikan,serbuk pati ayam,jus limau,daun limau purut,cili api dan sayuran.
- akhir sekali masukkan sotong,udang dan hirisan ayam.perasakan dengan garam.
- setelah mendidih bolehlah diangkat.
- kalau ade daun ketumbar boleh diletak masa nak diangkat.
kakasma kita suka makan budu dengan ikan panggang tawar n ulam2an...makan kering2 tak payah kuah kalau terbegek baru carik air..hehe..
ReplyDeleteEl...
ReplyDeletejawa eekkk..terbegek tu,,hehehe..oo mesti kena buat cam ni.hari ni tak g pasar tu tak ikan..sok arr cari leh buat cam el cakap nie
ore kelate ada gak tumis budu make ngan nasi kerabu.... tp ju pun kurang arif, maklum la buke ore denu.... cik abe je ore sano...
ReplyDeleteBudu akak tu dah mcm perfect dah..hehe... sedapnye kite pun dah lama tak makan. Kalau buat nasi kerabu tumis budu pun sedap.:)
ReplyDeletejue mj...
ReplyDeleteoo iye ke..cam g2..akak nasi kerabu tak pandai laa pulak nak buat...nak kena belajar laa ni..cari ora kelate..uwaaaa
Ijan...
ReplyDeletetu laa ijan makan gitu aje dah berselera..makan ngan nasi panas panas...cap jempol..anak akak pun dah mula minat nie...