Tuesday, June 16, 2009

Ayam goreng kunyit

untuk masak ayam goreng kunyit ni akak goreng ayam dulu.ni ayam yang tanpa tulang hiris kecil kecil.goreng sebentar.asingkan.3 ulas bawang putih dan sedikit halia ditumbuk halus.bawang merah mayang halus,lada hijau dan merah hiris bulat.tumiskan bawng putih dan halia hingga naik bau,kemudian masukkan bawang merah dan lada,biar layu sekejap.masukkan sedikit serbuk kunyit,ayam kacau lagi.tambahkan garam dan serbuk pati ayam.akhir sekali masukkan air asam jawa sedikit.tambahkan air jika agak kering.perasakan.siap untuk dihidang...kalau nak bubuh daun sup hiris lagi bagus.wangi ajer...

4 comments:

  1. ala kak sedapnya ayam grg kunyit ni kan...akak shat lama x dtg cni..:)

    ReplyDelete
  2. sedap nih...simple je nak masak tu

    ReplyDelete
  3. seri,
    mmg sedap seri..biasa laa masak campak camapk jer.ayam tu tak banyak.pening pk nak masak aper.tu yg jadi camtu..huhuhu.akak sihat.tengok jer pic akak terbaru..makin bulat..

    ReplyDelete
  4. Chah,
    boleh laa chah..dah makan ngan nasi panas2 tambah ade budu sedap...menjilat jari hihihi

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails