akak suka makan kuih talam.tapi sayang nya dah berapa kali buat talam asyik jadi upside down..sampai dah jadi takut nak buat..cari idea baik nak buat kuih talam yg tak berlapis..senangkan.jadi akak bila google dapat resipi nie..salin ajer kat kertas cam setiausaha..(phm phm ajer kalau setiausaha,semua ringkas2 ajer)..jadi akak tak jumpa kat mana akak amek resipi nie..tapi memang sedap laa akak rasa,dengan lemak2 santan,ada udang dan makan ngan sos...nanti laa akak cuba google balik untuk resipi nyer ya...
Bahan:
2 cawan tepung beras
½ cawan tepung jagung
¼ cawan tepung gandum
1 biji kelapa jadikan 5 cawan santan
Bancuh kesemua bahan ini.
250 gram udang basah goreng sehingga masak
1 camca besar udang kering rendam tumbuk dan goreng sehingga garing
Daun bawang daun sup di potong bulat
Cili merah di dadukan halus
3 ulas bawang merah dimayang dan dijadikan bawang goreng
Campurkan kesemua bahan ini dan bahagi dua bahagian
1 bahagian dicampurkan kedlm bahan tepung dan kacau sebati .
Kukus sehingga ¾ masak taburkan lagi sebahagian bahan2 udang tadi kukus lagi sehingga masak.
Sejukkan baru dipotong makan dgn sos cilinya.
SOS
Cili kering dan bawang putih dimesin halus panaskan dgn air, sos cili sedikit kicap garam gula dan panaskan sehingga pekat. (Masukan sedikit tepung gandum. )
akak..nak talam tu sepinggan..
ReplyDeletenampak sedapp la..
mas,pingan ajer dili boleh,akak kena buat lg nnti baru boleh anto....
ReplyDeletekakasma..nak jugak..xpenah buat lagi nih..takut xde sape yg mkn..
ReplyDeletesuka makan tapi tak suka buat..nak kak asma jugak buatkan! ngeh!ngeh! buleh?
ReplyDeletekak, sekali sekala layan talam berlauk pun sedap juga kan selalu mkn yg manis2 jer lelama boleh dpt kencing manis..hehe
ReplyDeleteSalam Kak Asma,
ReplyDeleteKite tak pernah pulak makan talam berlauk mcm ni. tp nampak cam sedap pulak.
Akak tulis salin cam setiausaha tu tergelak kite baca. hehe... kalau kite tulis pesen cepat2 harus tak boleh baca lepas tu. hehehe
salam kakAsma..lama tak mkn talam berlauk ni, kalau mkn pun selalu beli jerr tak pernh wat pun..nmpk sedap tu
ReplyDeletemmg mnyelerakan..emm..nk sikit
ReplyDeletemacam pernah ku makan ini, tapi di mana ya :)
ReplyDeleteHai Kak Asma - sihat? MM baru balik berjalan ni...
ReplyDeleteHari tu dah cuba resepi sotong thai akak tu... mmg sedap! Yg talam ni, one day kita nk cuba la.. thanks for sharing ya.
mak saya pernah buat kuih ni masa bulan puasa aje la..tapi orang2 kat sini tak pernah jmpe kuih ni, so dorg pun tak makan la kuih ni~
ReplyDeletesalam asma
ReplyDeleterasa ilah resepi ni sama kat dapo ilah.. ilah selalu masak talam ni mmg sedap..
cuba lihat.. kalu betul ok la..kot2 tempat lain asma amek...kira kebetulan lah kita..huhu..
http:ilahmasakanku.blogspot.com/2009/01/talam-berlauk.html