Friday, February 18, 2011

Cornflakes cluster Praline

 bila dah buat coklat akak try laa buat cornflakes praline nie.dulu selalu tengok ajer resipi nie kat umah Bdria.bukan aper ada guna coklat..masa tu tak tau lagi pasal coklat2 ni.sekarang ni bila dah tau dan sentiasa ada stok coklat kat rumah..akak pun buat laa..memang sedap..bak kata Bdria kejap ajer licin..dan terlanjur akak post nie akak bagi pihak Umar nak ucapkan berbanyak2 terimakasih buat auntie2 yang bagi ucapan buat Umar,doakan Umar juga...Uamr suka dan sayang semua...muah..muah..muah......(nie mak Umar yang taip..Umar yang cakap..eHHHHH..iye laa tu...):
Cornflakes Cluster Praline
Sumber: Chef Asma blogspot.com
Source:Bdria dari Journal resipi Bdria


Bahan-bahannya:

150gm cornflakes (kellogs @ nestle)
50gm almond strip-bakar dahulu (saya tambah jadi 100gm)
20gm-50gm hazelnut paste @ nutella (sy guna haselnut paste)
200gm milk coklat (sy guna jenama Sicao)
200gm dark coklat (sy guna jenama Sicao)


Hiasan : White coklat - secukupnya & papercup


Cara-caranya:-


1. Cairkan coklat dengan mengunakan kaedah double boiler


2. Masukkan haselnut paste, cornflakes dan badam hiris. Kacau sebati


3. Supaya coklat tidak cepat keras sementara kita hendak memasukkan kedalam papercup, chef cadangkan supaya mengunakan rice cooker yg dipanaskan airnya dan diletakkan bekas coklat diatas nya. (sila rujuk blog chef untuk detail)


4. Masukkan kedalam papercup sehingga habis.


5. Hiaskan dengan coklat putih.

mesti cuba buat....sebab sangat sedap.....ada badam lagi....terimakasih buat bdria yang berkongsi resipi nie..juga buat Chef ASMa yang popular tu atas resipi yang sedap nie....

5 comments:

  1. sedappnya..
    nak sebalang kak..

    ReplyDelete
  2. hihi..mengkukis akak rupanya..nak sebalang!!
    kak..ucapkan happy birthday kat umar ye..makin comel n cute!!

    ReplyDelete
  3. salam k.asma..waduh coklat clusters cenggini mmg x cukup walau 10 balang pun wat..hehe!! ohhoo k.asma kenal ngan dr dayang ek!! kalu jumpa dier nnti..krm salam ye! muaaahhhh.. kiss2 utk umar gak!

    ReplyDelete
  4. as salam asma,

    orang minat masak rupanya. Bila2 nak resipi, akan rujuk sini :]

    ReplyDelete
  5. Salam KAsma,
    Waaaa cornflakes praline tu....saya nak cuba gak.....and tak lupa happy belated birthday buat Umar yang cute....

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails