Friday, February 22, 2013

STOBERRY SPONGE KEK..sangat lembut dan enak

 Pagi nie akak nak share satu lagi resipi sponge kek.banyak versi sponge kek yang boleh dibuat.Dan resipi ini antara yang terbaik pernah akak cuba selain resipi satu lagi.ada sekali akak buat guna resipi seorang chef,tapi tak menjadi.mungkin silap masa mengadun,kek yang akak buat tu jadi agak keras.
 Akak suka mengadap youtube yang memapaparkan resipi kek dan hiasan kek sponge nie.ada berbagai cara dan perisa yang boleh kita olah.tak kira lah buah apa yang kita nak letak sebagai perhiasan.Dulu masa tinggal sekejap kat Jepun akak ada juga makan kek ini..letak stoberi besar2 gitu.walaaa enak sangat.lembut ajer sponge kek tu,ada masam manis.untuk kek kali ini akak gunakan Whipped Cream Value Pride dan buah stoberi yang akak beli..Tapi kek akak nie kurang nampak cream dan buah yang akak letak..tak nampak belahan kek tukan...4


Memang laa tak secantik hasil kerja tangan kawan kawan yang memang pakar dalam menghias kek.Hehehe...bercapuk capuk kek tu dibuatnya.Kalau ada nak tempah kek nie kena laa bagitau awal hiasan  pasti tak cantik..maklumlaa keras tangan..Tapi yang pasti kek ini sangat sedap...Resipi akak amek setelah google kat pakcik google..tapi akak lupa nak amek siapa punya resipi.Pada yang datang dan perasan resipi sapa akak guna tolong bagitau yer..nak bagi kredit kat blog beliau..Akak ikut sebiji cam dia buat..

Resipi Stobery Sponge Kek

Bahan2nya:
  • 4 biji telur(gred A)
  • 120gm gula kastor
  • 80gm tepung superfine
  • 20gm tepung jagung
  • 1/4 sudu teh baking powder
  • 50ml susu segar + 1 sudu teh esen vanila
  • 40gm butter dicairkan
Whipping Cream jenama Value Pride.

Sirap untuk sapu atas kek:
  • 2 sudu besar gula
  • 3 sudu besar air panas.(kacau kedua dua bahan ini hingga larut)

Cara-caranya:
  1. Telur dan gula kastor dipukul secar double boil.Pukul hingga kembang.(yang ini akak panaskan air dalam periuk dan putar gula dan telur diatas dapur)Dah kembang angkat dari atas dapur.
  2. Tepung superfine,tepung jagung dan baking powder diayak.
  3. Setelah itu masukkan campuran tepung kedalam bekas berisi adunan telur tadi.
  4. Campurkan secara berselang seli tepung-susu-tepung- susu- tepung hingga habis.Buat cara kaup balik
  5. Ambil sedikit adunan dan masukkan butter cair.Dah ekata campurkan kedalam adunan tadi.
  6. alaskan loyang 8" dengan kertas dan oles tepi loyang dengan sedikit butter.
  7. Tuangkan adunan dan hentakan sedikit loyang tadi.
  8. Bakar suhu 170 Darjah celcius selama 30-35 minit bergantung pada oven.
  9. Dah masak keluarkan dari oven,dan sejukkan kek diatas redai sebelum dibelah dua.
  10. Pukul whipping cream hingga keras dan boleh laa disapukan keatas kek yang telah disapukan syrup gula.
  11. sapukan whipped cream tadi dan susun buah stoberi diatasnya.
  12. tutupkan kek dengan sebahagian kek tadi.
  13. boleh laa dihias mengikut kreativiti masing masing.(jangan tiru cam akak comot tu)

Hari ni nak buat Cream Puff ada orang oder..Alhamdulilah rezeki dipagi hari..

14 comments:

  1. Assalam,

    Lovely sedaplicious tuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalakumsalam mamawana,

      Memang sangat sedap
      hehehe perasan tukan
      maklum sendiri buat,sendiri makan

      Delete
  2. assalam k.asma
    tqqqqqqq k.asma share resepi ni, sy memang cari2 jgk nak wat kek span yg lembut ni, kadang2 buat tak jadi lembut seperti diidamkan hu hu salahkan tangan sendiri kan

    ReplyDelete
    Replies

    1. kena buat tu mamnyer sara.

      jangan risau resipi memang menjadi dan sedap
      dah cuba nanti bgtau tau..hihihi

      betul tukan nanti tangan keras baru tau

      Delete
  3. salam syg kak asma,
    mmg nampak lembut la kak..zila amik resepi tau..nnt2 nk cuba jgk..samalh kita kak..x reti sgt klu nk hias kek cantik2 nie..asal sedap dan lembut kak..yummy:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hokey zila cayang,
      nanti bila dah senang sikit buat laa
      pasti tak kuciwa..

      Delete
  4. wah.. bdeco2 pulak kak.. membayangkan mkn kek n tergigit strwbery tu.. hurmmmm.. sedapppnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dzana,

      tu deko orang tak pandai,
      hehehe kalau pandai boleh amek oderkan
      gigit stoberi satu hal,
      akak masa makan anak2 tak suka
      semua akak bedal huahuahua....
      stoberinyer..

      Delete
  5. Assalamualaikum...Klu yang dah menerainya cakap antara resipi yang terbest...teringin plak nak mencubanya...Simpan resipi dulu yaaaa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe Sue,

      chef asma dah cuba nie,
      try ler
      mmg jadi nanti..jangan simpan lama lama
      nanti stoberi habis kat supa...

      Delete
  6. ..assalamualaikum, saya pun tumpang copy resepi ini dalam fail resepi saya ya ... jenuh jgk cari resepi sponge cake yang tak guna ovellete ...
    terima kasih banyak2 ..

    ReplyDelete
  7. Salam singah kak...lamanya xdtg N9...kak sklrga apa khbar..mksih ye sdi jnguk dpur maz yg suam2 kuku tu...meriah kek akak dgn w.cream..msti sdpp...

    ReplyDelete
  8. I want to thank superb formula. I simply caused it to be also it sampled wonderful: -)
    Excellent weblog along with dessert quality recipes personally in case you are curious.
    I have a blog with cake recipes myself if you are interested. You can find it at http://recipes-for-food.com/

    ReplyDelete
  9. hai kak aii mai jengok jamu mata..cantik2 dan indah belaka,, mesti sedap

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails