doktor kata dah nak dekat nie kak..sebab timbang tak naik padahal hari hari membedal semacam.toalk nasi,petang mesti nak ade kudapan..huhuhu..harap harap lepas bersalin nanti akak leh maintain balik....dah otai nie kena jaga badan..kalau idak macam macam yang datang hinggap....
Jom makan sambal goreng akak nie;
- 3keping tahu potong dadu digoreng sebentar
- sekeping tempe dlm plastik tu pun hiris halus digoreng
- 7 tangkai kacang panjang(hiris serong)
- 300 gm udang basah buang kulit (goreng sebentar)
- tahu kering dan sedikit soo hoon direndam sebentar
- 2ulas bawang putih*
- 5ulas bawang merah*
- 1 btg serai*
- 8-9 tangkai lada kering(rebus sekejap bg lembut)*
- sedikit ikan bilis atau udang kering*
- lada merah hiris halus
- sedikit air asam jawa,garam,gula dan perasa jika suka
- kisar halus bahan bertanda*.panaskan minyak tumis kan bahan tumisan hingga naik minyak.
- masukkan garam,gula,perasa dan air asam jawa.
- akhir sekali masukkan bahan bahan yang telah digoreng,kacang panjang dan lada merah hiris dan juga tahu kering bersama soo hoon tadi.perasakan dan bolehlah diangkat..
wahhh..ni fav saya gak ni!!! pernah buat sekali, guna resipi kwn, tp tok leh lawan yg dia buat sendiri...memang kaw2!!!! selalu tapaukan saya utk stock. sayang dia!!!hihi
ReplyDeleteTakpe...sementara selera tgh ada tapi still berpada-pada...
ReplyDeletehaaaa...nanti time coti "makan²" tu takdelah yang ngencesss nantiii
Salam, sodapnyerrr.
ReplyDeleteain,
ReplyDeletehehehe tul tuh ain,makan gitu jer pun dah sedap..kwn akak org nogori tak penah makan sekali makan dia kata ermmm sedap yooo..
Sue@ninie,
ReplyDeletetu arrr kena berwaspada gak,tapi nak makan punya pasal belasah laa kan..dlm pantang nnti payah nak makan...
geraugebang,
ReplyDeletesalam kembali,mmg sodap..buat arrr....
waaa... sedap2... mmg fav sy gak nih! tingat zaman blajar kat johor dolu2...
ReplyDeletesalam asma..sodap lauk cam ni..bila ek due..dah luperlah bila..
ReplyDeletewah sedapnya mesti try asben saya org jawa hehehehe
ReplyDelete