Monday, January 16, 2012

ROJAK TEPUNG

 Assalamualaikum....ohayo gozaimasu...heheehee semalam akak gi jepun kejap jenguk kat rumah Dek Hana kita tu,eh diakan dah balik malaysia kan..tak de laa akak di intai intai dapur dia yang lama benar tak keluar asap.tup tup dengar khabar dia dah dapat baby gegirl lagi..akak selalu gak chit chat ngan dia ..tak pulak dia kabarkan..hish..hish..tak patut..tak patut..tapi seronok laa kan tahun ni bakal ramai yang akan menimang baby,Mas duniaku pun akan ikut jejak Hana gak tukan..kita sama sama doakan semuga semua nya selamat..
bercerita pasal baby nie time menunggu nilah saat yang paling mendebarkan..tak gitu Mas...hihihihi..jaga diri dan kesihatan yer dek!!!
 haippp ...panjang celoteh lak pagi nie..meh kita layan rojak tepung resipi angkut dari dapur Hana kita tu..senang ajer nak buat,kata orang pejam mata dah boleh buat..ada ker gitu..seap tul masa makan..kebetulan akak buat sambal tu banyak sikit,sampai petang siap buat sekali lagi adunan tepung..makan petang pulak...sapa teragak nak buat cubalah..memag syok makan ..akak amek resipi kat sini
Rojak tepung
sumber:HaNa' family
copy: Hana dan kak asma
 Bahan-bahan

UTK KUAH
  • 10 tangkai lada kering - bleh tmbh klu suka pedas
  • 40g kacang tanah - goreng n blend
  • 40g biskut tawar - blend halus (bleh tmbh lg klu tk cukup pekat)-Akak gantikan dengan kentang rebus
  • *segenggam udang kering
  • *sebiji bawang besar
  • *5 biji bwg merah
  • *3 ulas bwg putih
  • gula melaka
  • air secukupnyer - dlm 6-7cwn
  • garam
  • gula putih - klu tk cukup manis lagi. kuah rojak sedap manis2 pedas :)
UTK TEPUNG ROJAK
  • 2 cwn tepung gandum
  • satu sudu makan rata yis
  • 3 sudu gula
  • garam
  • air
  • 1/2 sudu teh baking powder(akak tambah)
  • pewarna kuning - optional
  • myk utk deep fry
BHN SAMPINGAN - ikut suka la mana2 nk buh!
  • timun - hiris
  • tauhu - goreng n hiris
  • tempe goreng - hiris
  • sengkuang - hiris
  • salad lettuce - hiris
  • kangkung celur (optional)
  • taugeh celur (jika suka)
  • telur rebus - belah dua (klu suka goreng la)
  • kentang - rebus n belah2 ( pong bleh goreng dulu)
  • ayam goreng - nih klu nk wat rojak ayam
  • mee kuning (celur)- yg nih plak klu nk wat rojak mee
Cara-cara
  • UTK KUAH - basuh lada kering...kemudian toskan. panaskan minyak.goreng sebentar lada tuh.jgn lama sgt nnti hangit kuah jd tk sedap! dh tuh angkat n toskan minyak.
  • blend yang bertanda * dan lada kering td. rebus bhn2 blend (*klu nk tumis bleh gak!)
  • masukkan skali gula melaka n air secukupnya. didihkan.
  • pastuh masukkan serbuk biskut n kacang tanah. kacau rata... perasakan ngan garam dan klu nk tmbh gula lagi bleh la tambah. klu terpekat sgt bleh tmbh air lagik. dan klu kurang pekat leh tmbh biskut blend.pandai2 la ejas yer!
  • bila dh menepati citarasa kuah rojak, matikan api!
  • UTK TEPUNG - bancuh yis ngan air suam.aktifkan!
  • dlm mangkuk lain...masukkan tepung,garam,gula,pewarna n gaul sebati... masukkan air yis td skit demi sedikit. kacau.agak2 adunan cam wat cekodok.
  • perap adunan selama 1 jam.
  • panaskan minyak. goreng tepung td hingga kekuningan.
  • CARA HIDANGAN - susun semua bhn sampingan n tepung td belah empat.curahkan kuah! siap! :)




14 comments:

  1. Mas,amek sendiri yoo jangan malu malu...

    ReplyDelete
  2. Salam kak asma... saya kalau cite bab rojak tepung ni memang peminat no 1, cuma x pernah buat je lagi... :)

    ReplyDelete
  3. uish...sedapnyer kak....tak rajin nk buat sendiri..beli jer la kat mamak cendol tu...wakahkahkah.....

    ReplyDelete
  4. salam kak asma..mokwo pun dah try resepi nih..memang sedap...mokwo gantikan udang kering tuh dgn sotong kering yag di rendam dan di blend...sedap gak!

    ReplyDelete
  5. Aslmkum k.Asma. dtg tumpang mkn rojak tepung k.Asma hidang boleh...hi..hi.kalau kat Ganu...rojak tpg ni tambah sikit dg mee kuning,ayam goreng jadi rojak mee.
    re;k.Asma, nasi minyak sy masak guna beras basmati.

    ReplyDelete
  6. laama tak makan rojak. rojak tepung pun sedap kalau kena ngan kuah kan

    ReplyDelete
  7. Salam kak...kita mkn rojak tepi jln pndai la..klu nk buat sdri xthu la bila..klu dpt mkn yg kak pnye lgi sdppppp..muahhh..

    ReplyDelete
  8. Kaksma, sedapnya...sedapnyaaaa sedapnyaaa....sedapnyaa...lapo lapo lapo lapo

    ReplyDelete
  9. Assalam asma..sedap nampaknya rojak tepung ni..akak ambik resipi ye..mana tau cuti lama nanti dapat buat..

    ReplyDelete
  10. salam k.asma,atie singgah bawak pinggan ni nk tapau rojak tepung ngan kuahnya sekali....:D

    ReplyDelete
  11. Bestnya..saya mmg suka kuah kacang, boleh cuba resepi ni..cuma tak lah makan dengan kuih tepung tu sebab "kurang" minat tapi lebih suka dengan bahan2 sampingan tu..hehe..

    :-)

    ReplyDelete
  12. cari-cari gak mana la ayamnya, rerupanya isi ya, tu ler tak baca resepi, heh..

    ReplyDelete
  13. salam kak asma...sedap tu rojak tepung..lieza pun pernah try resepi hana nih...
    Ishhh akak betul lah..bila pagi2 ni byk perkara nak buat dan terkejar2..tp bila petang dpt baring2 mmg syiokkkkk betul kakkk..ni pun buat BW sambil layan muaz ngemping atas riba...kena sambill2 jer skrg nih..hehehehe....

    ReplyDelete