Thursday, January 19, 2012

KERISEK


 Adek ipar bagi akak sebiji kelapa.lama terperap kelapa tu,nak hantar kerumah jiran minta tolong parutkan malas nak pergi.ahad lepas akak minta anak akak pi antar parutkan kelapa tu.kalau nak tau paling banyak kerja dapur memarut kelapa guna mesin memang tak pernah akak buat..ngeri dan tak pandai..percaya tak!!!bagi laa upah cam mana pun tak akak buat.bila dah diparut,berangan nak buat kuih,tak juga dibuat,keluar masuk esbok kelapa tu..takut basi akak kukuskan kelapa tu dan simpan balik dalam esbok..semalam akak goreng dalam kuali cadang nak buat kerisek..tapi malas sungguh nak tunggu kelapa tu jadi garing..akak padamkan api,masukkan dalm bekas.pagi tadi kesian tengok kelapa tuh kan..jadi akak pun ambik kelapa tu buh dalam dulang pembakar dan bakar...


kelapa tu dalam proses dibakar,elok aje kejadian nyer...kena adjust suhu laa yer
dah siap...boleh laa disimpan dlam freezer,time nak guna amek sikit..
tengahari nie nak cuba buat asam pedas ikan bubuh kerisek..agak agak sedap tak yer...

18 comments:

  1. rajinnya membuat kerisek... dah lama datang tapi asyik terlupa tinggalka jejak... salam kenal...

    ReplyDelete
  2. rajin akak buat kerisek..lieza kat sini beli jer kak..sedang elok time nak masak letak kerisek...meh sikit kak..hehehehe...umar tgh buat pe tu??

    ReplyDelete
  3. Norlie,
    terimakasih sudi datang..akak selalu nampak norlie tapi segan nak tegur..tu laa nak buang kelapa tu sayang..jadi merajinkan diri laa buat kerisek tu..senang bila nak guna dah ada bahannyerkan

    ReplyDelete
  4. Lieza,
    kata rajin tak juga,tapi sebab sayang tu yang merajinkan diri..senangkan kalau nak beli pun kekadang lupo..bila dah ada senang tinggal amek ajer..
    Umar pepagi gini main sendiri..ada ajer aktiviti dia nak buat...

    ReplyDelete
  5. Rajinnya akak buat sendiri.... kita ni main beli je

    ReplyDelete
  6. akak mcm adik saya, paling takut parut kelapa. rasanya sampai skrg pun dia masih tak pernah nak memarut nye. hehe.

    saya pernah masak masa duk umah mil, masa tu anak kecik2, lepas je klapa dah kering, angkat, pastu melayan anak kecik, saya tak blend kan dulu klapa tu. dah tu.. bila klapa lemau tak jadi ler keriseknya kan. hehe.. malu kat mil masa tu. jatuh saham!

    good idea kak. masukkan dlm oven je kan.

    ReplyDelete
  7. Wanie,
    sebenarnye kes sayang nak buang gitu ajer kelapa tu..selalu tu akak pun beli gak..kalau kat pasar tempat akak nenek2 tu jual kerisek ngan rempah rendang..time nak buat rendang ler..kalau idak manjang lupo kalau nak masak menu lain...

    ReplyDelete
  8. Zah,
    kira akak ada geng laa yer..tak ler malu sangat..sampai sekarang jangan harap laa kalau nak suruh akak parut kelapa tu..
    kerisek ni mmg lepas jer siap digoreng terus ditumbuk..kalau idak mmg tak jadi...tu yang kuar idea tu..pas nie leh laa buat..

    ReplyDelete
  9. assalam kak asma,
    waduh rajinnya kak buat kerisek sendiri..
    kita dulu mak selalu buat sendiri..
    tapi semenjak dah ada yang siap dijual tu so main tunjuk2 aje lah kak..hehe..hari tu dah try buat asam pedas bubuh kerisek sedap kak..tapi janagn bubuh banyak dalam 1sudu besar aje dah terasa dah..

    ReplyDelete
  10. Kak Asma - Kita pun takut nak guna mesin parut tu.. klu terkena jari.. eeeee jatuh saham. Klu nak buat santan mmg prefer pakai blender je, potong comel2 blend.... Tp klu nak buat kerisik, mau tak mau mmg kena parut jugak la kan Kak..

    ReplyDelete
  11. Saya selalu dapat stok kerisek dari Perlis. Org kampung buat, so puas hati la.

    ReplyDelete
  12. As'sa;am Kak Asma

    boleh juga ya bakar dalam oven kelapa tu..apa pasallah tak tepikir langsung kan Kak..hehehe. ct pun suka simpan stok kerisik banyak2 dalam peti, bila nak guna baru amik, senang macam tu kan kak. selalunya dok menunggu depan uali tu nak tunggu dia garing punyalah lama boring pun ada..hahaha

    Haa..yang ni ct nak cakap gak, pasal parut kelapa tu. kat kampung ct kadang2 masih guna lagi patut guna tangan tu kak. Arwah mak kata kalau patut gna mesin tak banyak sangat santannya. kalau guna parut tangan tu rasa leak santan bebeza sangat. Tapi mana larat kalau nak parut banyak2 ..hehehe beli jer kat kedai, sekarang benda lama2 ni dah tak diingati dah ya kak.

    ReplyDelete
  13. AYu,
    heheehee sesekali terajin..lagipun tak tau nak buat aper ngan kelapa yang asyik kuar masuk sebok tu..
    ahaa laa akak buat asam pedas ikan tu buh satu sudu ajer..pekat,kan

    ReplyDelete
  14. MM,
    hahahhaa..ada geng lagi..bagus bagus kita buat persatuan..
    akak mmg takut,dari dulu lagi..tau sebab aper..sebab adik akak kena parut tangan dia masa memarut tu..kelapa tu jadi warna merah..aduhai akak mmg fobia dengan darah...kalau santan skrg nie snang ajer beli santan kotak..harharhar..

    ReplyDelete
  15. Hazila...
    betul tu org kampung lagi teliti,goreng atas dapur arang atau kayu..dah jadi wangi ajerkan...

    ReplyDelete
  16. Ct,
    lepas nie dah boleh laa buat stok kerisek banyak2 kan..senang time nak guna,yelah kekdg kita nak masak tiba2 tengok bahan tutak de...frust sungguh.nie kalau buat sendiri dpt bnyk...dapat laa nak buat laksa ker,kari ker,rendang...

    ReplyDelete
  17. Ya Allah, bertuah sungguh akak aku sorang ni. Kaksma uit, mujur ler si kelapa tu taleh bersorer, kalu boleh, pengsan aku katanya. Kemain canggih manggih yer usaha membako ye...tak pernah terpikir pulak. Selama ni sangai je lam koli. Jenuh nunggu perang, kadang2 sampai hangus. Semedang masak lauk berkerisik je le lepas ni ya.

    ReplyDelete
  18. Abbot,
    betuiii laa hang kato,sat lagi akak buat tayangan amal lauk rendang ayam..hahaha.
    tulaa keatip tak akak ko sorang nih..pas nie ko tak yah dok kata boring nak menangai kelapa uat serunding..pi buat banyak2..ko rajin tak merendang,,kalu rajin buat cam akak yooo

    ReplyDelete