Thursday, March 19, 2009

Sambal goreng jawa,asam pedas ayam n ikan haruan goreng


Menu untuk tengahari ni.alahai dah berdarah jawa ni kena lah sesekali masak masakan jawa.tekak jawa sudah mari.so akak masak ler sambal goreng jawa ni.belasah makan gitu jer.ayam tu dah abih idea jadi masak jer asam pedas.pasaran sentiasa baik kat asam pedas ni.

Ikan haruan ni pulak jiran akak anak dia bersalin operate so kena makan ikan haruan.jiran akak ni nengok ikan tu geli,dia minta tolong akak siangkan and terus gorengkan sekali untuk anak dia.2 ekor besar besar pulak tu.kelengkan kelenkong akak mengerjakan ikan tu.naik hancur dibuatnye,hihihi,tak pe at least dah digoreng lemak gitu.

akak bagi resipi sambal goreng jer ye.resipi ni akak agak agak jer,belasah semacam bahanbahannye.kalau nak cuba pepandai le adjust yer.yang bukan jawa tu cuba la mmg enak sambal ni.

Sambal Goreng Jawa.
Bahan2nye digoreng dahulu
  • tempe 2keping
  • tahu 2keping
  • kentang(bersihkan potong kecil2)
  • udang basah(kalau tak de udang kering je)
  • bawang merah 6-7 biji hiris halus dibuat bawang goreng
untuk dikisar
  • lada kering 5-6 tangkai
  • bawang merah 6 biji
  • bawang putih 2 ulas
  • serai 1 btg
  • lengkuas 1/2 inci
  • halia 1/2 inci
bahan2 lain
  • tahu kering dan soo hoon(direndam,gunting sedang)*
  • cili kering(digunting halus)*
  • cili merah dihiris halus*
  • kicap
  • santan dari 1/2 biji kelapa
  • garam gula
  • minyak untuk menumis
cara memasak
  1. panaskan minyak dalam kuali.masukkan bahan kisar.tumis hingga naik minyak
  2. masukkan santan,kicap,garam gula dan bahan bertanda *.biar sebentar hingga kuah pekat
  3. akhir sekali masukkan bahan yang telah digoreng.kacau rata.
  4. matikan api.boleh dihidangkan.
ikan haruan goreng
Asam pedas ayam

2 comments:

  1. ooo..mcm tu ker bahan nk buat sambal goreng jawa tu...nanti boleh la cuba..thanks kak asma

    ReplyDelete
  2. noorma,kalau buat bahan tak yah banyak2 kalau suka tambah ngan paru ke daging ke tapi rebus dulu,potong dadu then goreng.akak buat ni bahan yg asas je.try ler makan g2 dah sedap

    ReplyDelete