Saturday, March 28, 2009

Botok-botok ikan

Botok botok ni akak buat sebab masa beli barang dapur kat pasar tani pagi tadi ada terjumpa daun kaduk.banyak juga lah ulam ulam yang terjual kat situ.akak sambar lah daun kaduk,pucuk ubi,daun kunyit,ulam raja.
Balik bukalah Mesra.net untuk cari resipi camne nak buat botok botok ni.cubalah pada yang jarang makan.memang sedap.makan masa panas panas.lembut gitu.ni resipinya.akak cp je lah ye.akak cuma tambah kerisek sikit sbb ingat dulu arwah mak akak buat ade letak ni..
Terima kasih pada yang kongsi resipi ni.akak panjangkan untuk semua mencubanye..
Botok-Botok Ikan (Johor & S'pore)
Kiriman: Warda Leela
Sumber: Arwah Mami
Hits: 626 Rating: 10.00 Review: 0


Bahan-Bahan:
2 ekor Ikan Tengiri/Mambong
8 Ulas bawang merah (tumbuk)
4 ulas bawang putih (tumbuk)
2" halia muda (tumbuk)
1 sudu teh Jintan Manis (sangai & kisar)
1 sudu teh Jintan putih(sangai & kisar)
1 sudu teh ketumbar(sangai & kisar)
2 biji buah keras (kisar)
½ cwn asam jawa
1@2 sudu bsr lada kisar
p/s rempah boleh diganti dgn rempah kari ikan.

Daun pucuk Ubi
Daun kaduk
Daun pokok teh
Daun kentut2
Daun tengek burung
Pucuk labu, Pucuk betik.
p/s boleh tambah daun ulam ikut suka tapi main ulam ialah pucuk ubi dan semua dihiris sederhana.
Daun pisang (untuk bungkus)
Cara:
1. Ikan boleh digoreng dahulu atau tidak perlu goreng.
2. Tumiskan bahan2 yg ditumbuk sehingga garing serta lada kisar dan apabila naik bau, masukkan rempah yg sudah dikisar. Tumis hingga separuh garing kemudian masukkan sedikit air asam jawa, garam, serbuk perasa & gula (ikut rasa).
3. Kemudian masukkan daun2 ulam dan masak hingga naik minyak dan sederhana kering.
4. Layukan daun pisang.
5. Letakkan sedikit kuah keatas daun pisang dan letakkan ikan(goreng@tidak digoreng) atasnya dan tutup ikan dgn kuah kemudian bungkus dgn daun pisang.
6. Panaskan kukus dan kukuskan ikan yg telah dibungkus dlm daun pisang lebih kurang 10 minit (hingga masak).
Cadangan Hidangan:
Sesuai dimakan panas2 dgn nasi terutama waktu malam atau musih sejuk/hujan

No comments:

Post a Comment