Saturday, March 28, 2009

Rempeyek

Rempeyek ni satu lagi kudapan untuk hidangan bersama sama kuih muih dan kookies waktu hariraya.jawa lagi kan.ni akak buat petang semalam.saja nak buat kudapan ni masa tengok tv bagi menggantikan kudapan yang dibeli...akak cari resipi ni yang betul betul.

Bahan bahan rempeyek
  • 500 gm tepung beras
  • 300gm tepung jagung
  • 200 ml air(kalau adunan ni pekat adjust air ikut kesesuaian)
  • 1 cawan santan pekat
dikisar kering
  • 3 sudu besar udang kering
  • 1 sudu besar ketumbar
  • 1 sudu besar jintan putih
  • 1 sudu besar jintan manis
  • 3 ulas bawang putih ditumbuk halus
  • garam dan gula
  • kacang tanah
  • ikan bilis (jika suka)
cara membuat nya
  1. campurkan kesemua bahan kering kecuali kacang tanah dan ikan bilis
  2. masukkan air dan santan.kacau jangan sampai bergentel.
  3. panaskan sedikit minyak kedalam kuali kecil.
  4. dengan menggunkan senduk ambil sedikit adunan bubuh kacang dan ikan bilis dan tuang kedalam kuali.biarkan adunan ini 3/4 masak.
  5. angkat dan ulangi proses ini sehingga selesai adunan ini
  6. panaskan minyak secukupnya dalam kuali masukkan semula rempeyek yang 3/4 masak tadi.goreng hingga kelihatan garing.angkat dan toskan
  7. atau cara yang lain..atur dalam dulang pembakar dan masukkan kedlm oven.panaskan hingga kuih ini nampak garing...
Nota..kegaringan rempeyek ini bergantung pada kecairan adunan.jika kurang air tambah air..tapi jika terlebih cair tambahkan sedikt tepung...

No comments:

Post a Comment