Monday, December 12, 2011

UDANG GORENG BERCILI

 Petang petang gini akak tayang lauk udang yang akak masak.nih lauk orang malas taw.senang dan tak kecuh kecuh lama kat dapur.nak pedas bubuh cili api banyak banyak,biar berasap sikit telinga :}
Senang ajer nak buat lauk camgini,yang pasti boleh guna apa apa jenis udang,yang kecik maupun yang sedang,Yang besar tak pernah cuba.tapi semalam tengok udang kat rumah Melly terliur sungguh....lauk kali ni cuma perlukan Udang,cili api{ikut suka berapa banyak nak letak},lada merah,4biji bawang merah dan 2 bawang putih,gara, dan perasa.Kisar halus semua lada,bawang putih dan merah,panaskan minyak,tumiskan bahan kisar hingga naik minyak,masukkn udang,tambahkan sedikit garam dan perasa.biarkan masak,nak wangi taburkan daun sop atau daun ketumbar.



12 comments:

  1. Hai KAK ASMA... ;) As salam...

    Memang terserlah kelazatan Udang bercili padi tu.. bleh menambah berpinggan2 tu nt. MM ingat pun petang ni nk masak lemak cili padi ikan, semangkuk kecik je buat...khas utk diri sendiri sbb yg lelain tak mkn cili terpaksa la buat asing2.

    ReplyDelete
  2. MM,
    lauk untuk orang yang pening kepala nak masak aper,akak nie mmg jenis suka yang mudah2 tapi sedap!!!
    ooo anak2 akak suka yang ada cili api .kata duk negeri sembilan kena pandai makan cili.tapi tak ler mkan banyak mau berasap tinge

    ReplyDelete
  3. Assalam kak asma, umar buat apa tu. Sedapnya udang goreng, simple2 pun sedap tu kak, pedas2 berminyak , gaul2 ngan ansi panas..fuhhh sedap kak

    ReplyDelete
  4. Assalam kak asma, waduh udang cili padi sedapnya ratah2 tak jadi lauk ..hehe..makan nasi kosong ajelah kalau lauk dah habiskan..hehe..

    ReplyDelete
  5. Embun,
    waalaikum salam,umar biasa petang2 main ngan abg2 dia..dah pandai skrg nie ajak abg2 dia main..tul tu tak cukup sekilo kalau buat lauk camginikan

    ReplyDelete
  6. Ayu,
    betul tuh..masa akak masak dah kena curi.belum dihidang lagi..mmg sedapkan..

    ReplyDelete
  7. Assalam,
    memang berasap ni makan udang goreng bercili...uwaaaaa...kena sedia air suam@panas jugak ni

    ReplyDelete
  8. assalam asma..terima kasih bagi akak idea..akak tak pernah lagi goreng udang letak cili api ni..selalu buat sambal biasa je.

    ReplyDelete
  9. Amie,
    kalau bubuh banyak mmg pedas.akak tak buh banyak sangat cili.tu pun dah erair2 mata makan.tapi laju ajer masa makan.

    ReplyDelete
  10. kak Erna,
    cubalaa kak senang ajer bahn nyer.sume mmg ada tinggal beli udang.asma guna udang yg kecik2 tu ajer.

    ReplyDelete
  11. salam kakkk..msuk dpur kak tgh2 mlm nk buka tdung saji niii..nsi kita cdok sdri la yee..klu brsepah2 tu jgan marah ye kakk..muahhh..pnuh pngan udggg tuuu...

    ReplyDelete
  12. As'slam Kak Asma

    kesukaan ct ni udang sambal. dapat pulak ada lempeng atau ubi rebus empuk cecah denag udang sambal ni..aduhaiii kecur pulak dh ni :)

    ReplyDelete