Wednesday, December 7, 2011

KEK LAPIS CHEESE PERSONA


Hah amek ko....akak masukkan marathon list kek akak yang ketiga.Kawan2 blogger lain dah lama dah buatAkak buat pun sebab adek akak datang.Dia bercerita yang adek akak sorang lagi buat kek nie.sedap ngahhhh kata die.akak kata buat laa.jadi dia pi beli barang barang buat separuh adunan dulu.test market.memang sedap.pandai Ryo cari idea buat kek yang simple mimple tapi sedap.tapi anak akak ada yang suka ada yang kurang sket sebab cis yang ada...apa apa pun akak suka makan.tak tunggu lama nak perabihkan,,hihihihiihi


 
 Masa dah siap adek akak buat akak kata macam pernah nampak laa kawan blog angah buat.akak tanya mana adek akak tu amek resipi.dia kata biasa arrr tngok kat tenet...dan akak tau akak tengok kat rumah Dzana sebenarnya.tapi akak buat tak ler secantik kawan2 buat.pic pun ala kadar ajer.kalau masuk majalah takde orang nak beli tengok pic yang akak amek....

KEK LAPIS CHEESE PERSONA

resipi : Ryo@Ryoazhar
SUMBER:Zanariah Inspirasiku

Bahan2: (Saiz 9x9)A:
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)
500 ml susu segar,dipanaskan

B:
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus

Caranya :
Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
Panaskan susu segar,padamkan api.
Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
Pastu sapukan adunanan cheese di atasnya,ratakan
Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)
Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.

3 comments:

  1. As'salam Kak Asma

    kek ni memang sedap kak, ct kalau nak makan kasi sejuk dulu. anak2 pun suka gak tapi tak bolehlah banyak2 sangat makan muak katanya. maklumlah semuanya cheese kan.

    lepas ni nak buat kek yang ada cheese ni kena pikir dua tiga kali lah kak sebab mahal dahhh..hehehe

    ReplyDelete
  2. salam k.asma.apa kabar>lama atie xsinggah kat sini.Sedapnya kek tueeeeee.Kena cari cheesse dulu lar.

    ReplyDelete
  3. kita pun dh lama psang niat nk wak kek tuu..tpi smpai skrang xbuat2 lgii..bhn2nya dh brminggu bli..hehee..tkpe jamu mata yg kak pnye dlu la yee..

    ReplyDelete