Tuesday, May 24, 2011

Blueberry Cheese Tart

Salam pagi semua,pagi ni akak hidangkan Blueberry Cistat buat semua yang datang berkunjung.tak mau gak ketinggalan dalam marathon geng geng semua buat cistat nie..akak pernah buat gak pastrinya guna satu resipi tapi mengecewakan..tak rapuh dan agak lemau bila dah sejuk sikit.tapi tu laa kita niekan jenis nak juga mencuba jadi akak try guna yang ini amek resipi kat umah Irsyam Nur sini.irsyam amek kat rumah kak wan sini.
Bahan Pastry Tart
60gm gula ising
250gm tepung gandum
125gm mentega sejuk di potong dadu
1 biji kuning telur
1 sudu besar air sejuk
1/2 sudu teh esen vanila/esen badam


Cara-cara
1.  Satukan gula ising dan tepung gandum.  Dengan menggunakan hujung jari, ramas mentega sejuk ke dalam adunan tepung sehingga menjadi serbuk roti.
2.  Masukkan kuning telur, esen vanila, gaul sebati di ikuti oleh air sejuk.  Uli hingga menjadi doh yang lembut.
3.  Rehatkan selama 15-20 minit.  Ambil sebesar ibu jari dan tekan ke dalam acuan tart mini.  Trim lebihan dibahagian atasnya.
4.  Cucuk sedikit dengan garpu dan bakar selama 15 minit pada suhu 160C.
5.  Keluarkan dari oven dan sejukkan dahulu kulit tart.



Cheese Filling
250gm cream cheese (suhu bilik)
50ml UHT whipping cream(guna susu segar)
60gm gula ising
60gm mentega
1 biji telur
1 sudu besar lemon jus jika suka

Filing  :  Blueberry, strawberry, kiwi, manggo(akak guna Blueberry filling)
(Masukkan ke dalam piping bag)

Cara-cara :
1.  Pukul cream cheese bersama gula ising, mentega hingga sebati.  Masukkan telur dan whipping cream, putar sekejap hingga adunan sebati dan tidak berketul.  Masukkan ke dalam piping bag dan gunting sedikit muncungnya.
2.  Ambil kulit tart, pipekan sedikit  filling kesukaan di tengahnya dan picit adunan cheese menutupi filling.
3.  Untuk corak di atasnya, pipekan sedikit filling atau ambil sedikit cream cheese dan campur dengan sedikit pewarna, pipekan keatasnya kemudian lorek dengan corak kesukaan.
4.  Bakar sekejap selama 5-8 minit.  Keluarkan dari oven dan sejukkan selama 2 atau 3 jam.

19 comments:

  1. Assalam k.As, waaahh rajinnya wat cistat tu...Ummi ni dah lama x mengetart, maleh bebenor dah srkg nih...kalau xda permintaan, x kuasa jek nak buat..hehehe

    ReplyDelete
  2. Salam kunjungan... blog menarik.. singgah la ke blog saya ;)

    ReplyDelete
  3. Salam kakasma!!! tuko puding kak :D kita nak cistart tuuuu lama tak makan! nak buat pun malas nak yg dah siap n ada depan mata jerrr hihihi.. mana umar? meh sini auntie nak bg hugs sikit :D

    ReplyDelete
  4. sedapnyer!!!!! tun suka makan je nih.. nk wat x cukup kerajinan..pastu x terbeli acuan dia..

    johor umah hasben tun kat segamat =)

    ReplyDelete
  5. Walaikum salam Ummi,
    kalau teragak nak makan mmg rajin MI,kalau idak pandang ajer kawan2 buat..tapi mmg sedap tak cukup kena buat lagi nanti

    ReplyDelete
  6. Zuwairi,
    terimakasih sudi berkunjung,biasa ajer blog akak nie,nanti akak dtg yer...

    ReplyDelete
  7. Ika,
    yessss!!!yesss!!!dapat makan puding ika buat,makasih..hihihihi..umar ada tuh biasa laa pepagi gini,main ngan Acid ajer..hug mak dier ajer laaa boleh!!!

    ReplyDelete
  8. Sodapnyo cistat...... Pos ke sini barang sebijik dua hehehe......

    ReplyDelete
  9. Salam kak,
    telan air liur jer la..nak buat makan sorang2 tak kuasa hehehe

    ReplyDelete
  10. salam rindu kak asma..lama x kemari..pekabo kak?? waduh nk kenen tart 3 ketui..leh x??

    ReplyDelete
  11. Salam kak.. Ita bawa mangkuk nak tart sikit :)

    ReplyDelete
  12. Salam Kak Asma,
    Kite pun tak nak ketinggalan marathon. tp bukan marathon buat cistat, tp marathon makan cistat. heheheh :)
    Ijan

    ReplyDelete
  13. dah lama tak buat cistat ni..angin rajin blom sampai..minta se ketoi:)hilangkan terliur hehe

    ReplyDelete
  14. salam perkenalan kak asma.ini acuan kecik kan? sy punya acuan besar (egg tart) tu.smpai skrg x jumpa2 lagi acuan kecik.x boleh nk buat cheese tart

    ReplyDelete
  15. Kak, MM ni dari aritu nak buat cheese tart tak terbuat2 lagi, bahan dah beli last2 buat benda lain. Last raya ada buat, tp kejap je dah keluar kulat la Kak.. kenapa ya? Masuk peti ais kurang kot? MM letak kat tupperware je.

    ReplyDelete
  16. akak..bestnya cheest tart....
    sedappp

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum Tun,
    Sedapnya cistat itewwwww.........pos mai Penang sikit nak rasa

    ReplyDelete
  18. salam asmah...wah cantik banget lorekan blueberry cistart tu...akak tang kulit ni yg lomah sikit nk wat ni..

    ReplyDelete
  19. assalam kak asma...rajinnya akk mengetat..umar tak kacau ke..emm sedap tgk cistat tu

    ReplyDelete