Tuesday, January 18, 2011

Sweet Bun @ Bun manis

 Projek malam sabtu sebenarnya.sambil buat Homemade coklat akak,akak buat juga roti nie.cuba resipi dari
Nor secubit Garam.dah jadi wallaaaa..gebu,lembut,makan panas panas sedap sungguh..siap ada permintaan lagi.akak buat lagi pagi ahad tu.tu yang ada dua versi.kalau perhatikan ada dua versikan...
 Akak buat satu berinti dengan inti kacang merah dan satu kosong aja.sebab nak makan bubuh butter.memang sedap..
Umar pun suka makan roti..tengok aksi dia yang tak sabar sabar nak ambek roti tu....
                                sebelum dibakar lagi..dalam acuan..tunggu dia naik sikit
                                  closeup sikit......
                          ni yang buat malam punya..resipi akak copy dari rumah nieza nun jauh di Findland dan                            terimakasih buat Nor atas resipi yang bagus ini.

Resipi Sweet Bun
Source:  Nor Secubit Garam.dan Nieza

  • 380gm tepung high protein (tpg roti) 
  • 3 sudu besar susu tepung 
  • 80 gm gula castor
  • 3 sudu kecil yis segera
  • 1 biji telur A ~ dikocok sket dgn garfu
  • 100 ml air 
  • 100 gm water roux
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 30 gm butter 
  • 30 gm shortening
Cara :
  1. Masukkan bahan air, telur dan water roux ke dalam bread maker (BM) dan lepas tu masukkan bahan2 kering spt tepung dan susu tepung.
  2. Letakkan gula dan yis di satu penjuru manakala garam di penjuru yg lain.
  3. Tekan suis on pd BM dan setkan pd mode dough.
  4. Tekan start dan biarkan ia menguli utk seketika.
  5. Bila dah membentuk sebiji doh boleh la dimasukkan butter dan shortening.
  6. Biarkan sehingga proses menguli selesai.
  7. Biarkan ia naik hingga 2x ganda atau BM berbunyi menandakan proses sudah tamat.
  8. Ambil adunan dan bulat bulat adunan isi inti (akak buh inti kacang merah).
  9. Letakkan ke dulang bakar, biarkan naik lagi, kemudian sapukan bancuhan ( susu segar + telur + madu ) sebatikan dan sapu atas roti dan tabur gula dan terus bakar dgn suhu 180 -190C dengan api atas bawah lebih kurang 20 - 25 min  atau sehingga masak.
  10. Sapukan marjerin@butter atas roti masa roti masih panas utk mendapatkan roti yg lembab dab berkilat.
#kalau nak doh yg lebih lembut dan gebu boleh la diulang proses menguli tu sekali lagi.
Water Roux: (menggunakan kaedah 1:5 .. 1 utk tepung, 5 utk air.. )
  • 50gm tepung gandum
  • 250ml air
Cara :
  1. Masukkan dlm kuali/pan dan panaskan dgn api sederhana.
  2. Hendaklah sentiasa dikacau supaya tak berketul.
  3. Kacau hingga pekat dan padamkan api ( dlm 2 minit jer)
  4. Bila sejuk masukkan dlm bekas bertutup dan simpan dlm peti ais sehingga nak digunakan.
  5. Keluarkan dr peti ais, biarkan hingga pd suhu bilik baru lah digunakan

9 comments:

  1. kak...cantik roti tu..nmpk lembut dan gebu laaa...
    meh kita meramaikan virus meroti ni...he..he..

    ReplyDelete
  2. wahh k.asma pun dah kena virus roti nor ya.. hehe hai umar!! comel betul la.. meh nak gomol :)

    mekasih ya k.asma, sudi cuba resipi roti ni .. puas hati kan :)

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum...akak ... cantik2 dan gebu2 rotinya...haritu kat blog mat gebu pun cantik2 roti dia ... rin dah cuba 2 kali tapi tak menjadi2 jugak ... tak gebu lansung - macam tepung masak bantut jer ...:-( naper yek?

    ReplyDelete
  4. kak..
    sedappppppnya!
    kalaulah kita berjiran..
    mesti dpt sebijik..hihi

    ReplyDelete
  5. Salam..

    Wow mengancam selera betul roti tu, sangat cantik dan gebu, wish ummi dapat buat roti secantik tu.

    ReplyDelete
  6. Salam kak, Tahniah roti menjadi begitu gebus sekali...jet lambat lak terbang hari ni....ada lagi ker roti ni kak..nk ler rasa skit roti gebus akak ni...hehe ..suka nengok budak comel tu..geram..:)

    ReplyDelete
  7. Mas,ahaa kita nie kan tgh hot dengan bun2 nie,anak2 suka tu pasal buat..mmg kena buat lagi tukar lak dgn buat burger cam anim buat

    Nor,
    Tulaa tengok Nieza buat tergoda,terus ajer cuba,mmg sedap terimakasih atas resipi yag bagus nie..Umar pun suka makan juga tu..

    ReplyDelete
  8. Rin,
    cian nyer,akak kalau uli dah last last tu masukkan dalam plastik buat cam sifu roti Ros jintanmanis.buat sampai dia elastik,baru bulat2 kan then nbagi dia naik lagi...baru bakar...cuba laaa.

    Fara,
    Memang kalau berjiran Fara orang ke10 akak bg hihihi..meh laa pindah rembau!!!

    ReplyDelete
  9. Ummiross,
    kekadg tak juga menjadi buat roti nie Ummi,tengok musim..hihihi..penag juga buat dulu lembap ajer..tapi try n error tu yg jadi juga cam gitu

    Nieza,
    nak bg dah finish already,tapi nieza yg bagi akak geram tengok roti pintal nieza buat .jd akak pun buat laa juga...gebukan!!!

    ReplyDelete