Sunday, July 11, 2010

Rendang Ayam Abah


menu nie patutnya semalam akak post..tapi disebabkan ada sedikit masalah maka pepagi nilah akak tayang lauk akak masak..rendang nie resipi abah akak..kalau dia masak memang suka tul..rendang nie kuah nya jadi gemersik dan hitam gitu..ambik hampas kuah gaul ngan nasi panas..perghhhh...sedap weiiii..tak hingat dunia masa makan..memang sedap..tapi nak tunggu dia jadi hitam punya laa amek masa..tak sabo nak tunggu.jadi akak masak cam biasa jaer..ade kuah sikit..kat rumah akak tekak semua suka berkuah..jadi kalau akak nak cam abah akak nyer penang kena laa hangat hangatkan selalu..


Rendang Abah
Bahan2nye
  • 1kg daging (ayam pun ok-nak lebih sedap kalau guna ayam kampung)
  • 1/2 biji kelapa dibuat kerisik
  • 2biji kelapa ambil santan pekat 2mangkuk,santan cair 1mangkuk
  • 5 batang serai diketuk
  • 1 inci lengkuas diketuk
  • 2 helai daun salam
  • 1helai daun pandan(disimpul)
  • 2 helai daun kunyit(disimpul)
  • garam
  • rempah tumis 3 beradik
  • 1 labu bawang besar dihiris
Bahan kisar;
  • 10-15 biji bawang kecil
  • 15 tangkai lada kering
  • 6 ulas bawang putih
  • 1inci halia
  • 1sbesar lada hitam
  • sedikit ketumbar*
  • sedikit jintan halus*
  • sedikit jintan kasar*(bahan* disangai dulu)
cara membuatnye;

panaskan kuali.bubuh sedikit minyak masak.tumis bahan penumis,masukkan bahan yang dikisar,lengkuas dan serai.Tumis hingga terbit minyak.masukkan daun pandan dan daun salam.kemudian masukkan daging dan santan cair.bila telah mengelegak masukkan santan pekat,kerisik, garam dan daun kunyit.Masakkan hingga kuah rendang ni pekat dan berwarna kehitam hitaman.


2 comments:

  1. asma..bolih cuba rendang ni..asam pedas tetel tu..tak dapat akak nak cuba.suami akak tak de keyakinan akak masak asam pedas ni..dia soh jugak akak masak lemak..tak pe la..sabau je la akak ni..
    asma..cantik betul talam keladi asma kat bawah tu..

    ReplyDelete
  2. selamat pagi...lama dah tak menjengah blog akak. saya baru je balik dari bercuti.

    ReplyDelete