Thursday, June 3, 2010

Roti Saj dan kuah Kari

sedap mak!kena buat lagi neh...akak kira lum ketinggalan ketapi kut..sebab bila ade kuah kari memang cantik ler kalau ade roti saj nie.dah buat dah!!!memang thumbsup..dan semalam nampak KAK RUS buat lagi tapi dia bubuh jintan pulak..nanti akak nak gi umah kak rus nak tengok..pada yang lum buat tu pi laa buat senang aje.tunngu pun tak lamakan..akak salin semula sebab masa tulis tu akak amek kat umah Hana tapi dah lama dah..buat nyer jer baru nie...tapi c/p kat umah ika..walaaa kan semua nie dah buat dulu dula.akak jer lambat nak buat.

ROTI SAJ
Bahan-bahan
  • 1 sb yis mauripan
  • 1 sb gula (kak rus ganti ngan susu pekat kacau dalam air suam ~ akak pun ikut sama)
  • 1 1/2 cwn air suam
  • 3 1/2 cwn tepung
  • 1/2 st garam
  • sedikit minyak 

Cara membuatnya
  1. Campurkan yis, gula, air suam dan garam sebatikan lalu masukkan tepung dan diuli.
  2. Selesai diuli, ketepikan 1 jam...tutup kejap dgn plastik.
  3. Uli lagi dan ketul-ketulkan kpd 7- 8 bahagian (Akak bahagikan kepada 10/11 ketul)...dibulat-bulatkan dan disalut minyak/tepung. (Akak salut minyak)
  4. Pastu terus je ambil seketul (*tak perlu tunggu roti naik dah yea) dan ditekan-tekan dlm pinggan bulat bagi elok bulatnya dan digoreng tohor mcm goreng capati.......bila masak angkat.... (MaDiHaA masak lebih kurang 3 ~ 4 minit bagi setiap belah roti saj & terbalikkan masak lagi) mmmm makan ngan kuah....sedap dan kenyang....
Nota MaDiHaA : Semasa menggoreng gunakan api yang perlahan. Minyak hanya gunakan beberapa titis jer semasa menggoreng. Tutup kuali dengan penutup pengukus supaya wap panas tak keluar & roti saj cepat masak.

3 comments:

  1. suami mas minat roti2 cam ni, sesuai untuk sape2 yang tngh berdiet,kenyang juga makan....

    ReplyDelete
  2. Kakasma,

    antara resepi yg boleh disimpan..esp bila MAS(DUNIAKU) kata sesuai utk yg tgh berdiet...hehehe...

    ReplyDelete