Wednesday, June 16, 2010

Pau

nampak pau kat umah Maz gebu n cantik sekali.licin ajer kulitnya bak kata Hana dioles dengan SKII..bila anak kata lama mak tak buat pau akak kata nanti laa mana ade inti kacang merah tu..kat umah nie inti kelapa yang no dua ajer suka makan,kebetulan inti lebih buat kuih koci banyak jadi akak cadang laa buat dua versi.sib baik kawan akak kata kat rembau ade kedai jual inti nie.bila gi ajer memang betul ade.hehehe apa lagi akak buat laa pau nie..tapi kulitnya tak licin ..sib baik tetap gebu dan lembut..sekali kukus angkat ilang,kukus lagi angkat ilang..uwaaaa...yang ketiga akak kata elooo mak lum amek pic lagi taw!!!jadi yang ditayang nie ajer yg sempat disnap..tapi jangan tanya dah pinish yooo..amek semangat ajer laa nak buat..sape nak gi sana buat sendiri...ngeh..ngeh..ngeh!!!resipi nie asal mat gebu punya akak copy dari umah Maz ajer laa senang sesape teragak nak buat leh laa guna resipi nie..


Sumber Resipi : Cik Mat Gebu @ Dapur Tanpa SempadanBahan-Bahannya :-)
  • 240 g tepung Hong Kong/Tepung halus/tepung waterlily/tepung pau - 
  • 1 camca teh Double-Acting baking powder
  • 1 camca teh instant yeast
  • 1/2 camca teh garam
  • 25 g lemak sayur (shortening)
  • 100 ml air suam* - kita buh 115 ml
  • 30 g gula halus*
  • 1/2 camca teh cuka*(*disatukan, kacau hingga sebati) -
  • Inti kacang merah secukupnya atau pun ikut kegemaran masing2
Cara membuatnya :-) -

1. Satukan tepung, yeast, garam dan double-acting baking powder dalam satu bekas, gaul hingga rata. Tuang bahan yang disatukan sedikit demi sedikit hingga habis dalam adunan tadi sambil digaul hingga menjadi doh.


2. Masukkan lemak sayur dan terus menguli hingga menjadi doh yang lembut dan kenyal (lebih kurang 15 minit). Masukkan dalam bekas lain, tutup permukaannya dengan plastik cling dan biar 45 minit hingga doh naik sekali ganda.
3. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan di atas kecuali "inti" ke dalam bread maker, pilih setting for dough dan tekan. Biar hingga siap.
4. Keluarkan doh, uli sekejap dan bagi kepada 10 bahagian (kurang lebih 40 g setiap bahagian) dan bulat2kan. Ambil satu, leperkan dan isi inti, tutup kemas dan bukat2kan, letak atas kertas minyak yg telah dipotong 2 inci x 2 inci dan sapu dgn sedikit lemak sayur. Buat hingga siap.

5. Rehatkan 25 minit dan kukus atas air mendidih selama 15 minit. Angkat dan boleh dihidangkan panas atau pun suam...Selamat mencuba

5 comments:

  1. sedapnya pau pepagi nih....pau inti ayam tak dak ke...hehehehh memandai ja

    ReplyDelete
  2. mmg lembut nmpk nyer tu kakasma...nk buat maleh betul..er klu ganti bking powder biasa brapa agaknya? ke sama suktn tu?

    ReplyDelete
  3. Baru tengok gambo, dah berkobar nak buat, terus copy resepi..hehe..

    lagi bersemangat if dapat rasa, apa boleh buat, awal2 kabo dah pinish..hehe

    :-)

    ReplyDelete
  4. saya pulak sukaaa pau kelapa. kcg merah tak berapa jalan.hehe

    ReplyDelete
  5. alimaz..soweiii yooo takdo akak buat inti kelapa ngan kacang merah ajer..ahaa kan len kali leh try buh inti tukan


    Izah,
    buat laa zah..tapi akak prefer ade satu lagi resipi,cubalaa asal namanyer baking powder boleh ajer zah!!!

    Cheqna,
    salin jangan tak salin dah buat jangan lupa pos tuk akak lak yer..hehehe ngelat ler nie

    ain,
    ooo boleh laa geng ngan anak akak tu..dia pun prefer inti kelapa dari kacang merah

    ReplyDelete